adı = İZMİR TÜRK KOLEJİ|
amblemi = |
sloganı = anaokulundan üniversiteye|
kuruluş = 1950|
türü = Anaokulu, İlköğretim Okulu, Özel Lise, Anadolu Lisesi, Fen Ağırlıklı Lise, Fen Lisesi|
eğitim dili = Türkçe |
yabancı dil = İngilizce, Almanca, Fransızca |
öğrenci sayısı = 3500 |
müdür = Oğuz Tatış |
şehir = Köprü, İzmir|
ülke = Türkiye|
web_sitesi = İTK resmi web sitesi
Genel Bilgiler
İzmir Türk Koleji 1950 yılında İzmir Köprü`de Bahattin TATIŞ tarafından kurulmuştur.İzmir Türk Koleji`nin felsefesi, Atatürk ilke ve inkılapları ışığında, öğrencilerinin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak onları akademik ve sosyal yönden ulusal ve uluslararası toplumun değerli bireyleri olarak hazırlamak ve eğitiminde örnek bir kurum olmaktır.
İdareciler
- Bahattin TATIŞ Kurucu
- Oğuz TATIŞ Genel Müdür
- Gülden EMRE Özel Lise, Anadolu Lisesi ve Fen Ağırlıklı Lise Müdürü
- Müşerref EVİRGEN Fen Lisesi Müdürü
- Burçin ÇABUKYÜRÜYEN İlköğretim Müdürü
- İpek DENİZ Karşıyaka Anadolu Lisesi Müdürü
- Nisa ENGİN Karşıyaka İlköğretim Müdürü
Bünyesindeki Okullar
- İzmir Özel Türk Lisesi
- İzmir Özel Türk Anadolu Lisesi
- İzmir Özel Türk Fen Lisesi
- İzmir Özel Türk Fen Ağırlıklı Lisesi
- İzmir Özel Türk İlköğretim Okulu
- İzmir Özel Türk Anaokulu
- İzmir Özel Türk Karşıyaka Anadolu Lisesi
- İzmir Özel Türk Karşıyaka İlköğretim Okulu
- İzmir Türk Koleji Alsancak Çocuk Evi
- İzmir Türk Koleji Yalı Çocuk Evi
- İzmir Türk Koleji Bornova Çocuk Evi
Uşakizade Latife Hanım
1900 Doğumlu olan Latife Hanım Üsküdar Amerikan Kız Lisesi`ni bitirdikten sonra Sorbonne Üniversitesi`nde Hukuk ve Siyasal tahsiline başlar. İzmir`in işgali ile birlikte Muammer Bey`e düşman taraftan işbirliği yapması konusunda yapılan baskı nedeniyle ve Münci Bey`in hastalığının artması sonucu ailesiyle önce İsviçre`ye sonra da Fransa`nın Nice kentine yerleşir.Latife hanım dört lisanı konuşabilen ve üç lisanı ise yazabilecek bir kültüre sahiptir. Anadolu`daki Kurtuluş Savaşını yakın takip eden Latife Hanım, Sakarya Meydan Savaşı`nın kazanılmasıyla beraber babasına : “Babacığım ben inandım, İzmir kurtulacak. Mustafa Kemal Paşa yakında ordularıyla İzmir`e girecek. Ben onların girişini görmek için gideceğim.” Diyerek babaannesi ve dadısıyla beraber ailesinden bir yıl önce İzmir`e gelir ve köşke yerleşir.
Gümrükte göğsündeki Mustafa Kemal fotoğraflı madalyon sorun çıkartır. Bu madalyondan ileride tekrar bahsedeceğiz.
Gazi Mustafa Kemal Paşa 10 Eylül 1922 saat 14:00`de törenle İzmir Valiliği`ne girmiştir. Başyaver Salih (Bozok) Bey, Başkomutan için güvenli konut arıyordu. 9 ya da 10 Eylül günü Uşakizade Köşkü`ne ulaşan Salih Bey, bahçıvandan Latife Hanım`ın İzmir`e neden geldiğini öğrenir. Latife Hanım tarafından verilen yanıt ise ; “Gaziyi konuk etmekten şeref duyarım, ben bu günleri görmek için buralara koştum geldim.” olmuştur.
Latife Hanım, Vilayette Yaver Muzaffer Bey`i atlatarak Gazi Mustafa Kemal Paşa`nın karşısına çıkar. Gazi`nin karşısında siyah mantolu, mor başörtülü, peçesiz bir hanım vardı. Elini bu kızın boynundaki madalyonda kendi fotoğrafını gören Gazi Mustafa Kemal Paşa çok duygulandı. Uşakizade Muammer Bey`in kızı olduğunu söyleyen Latife Hanım, Gazi`yi köşkünde kalmaya davet etti.
Gazi Mustafa Kemal Paşa 10-13 Eylül tarihleri arasında Karşıyaka İplikçizade Köşkü`nde ve Kordon boyunda bir evde kaldı.
13-14 Eylül gecesi Ermeni mahallesinden başlayan ve rüzgarın etkisiyle tüm Frenk mahallesini saran yangın sonucu İzmir`in dörtte üçü yanmıştır.
14 Eylül 1922`de İzmir yangını sürerken Gazinin arabasının yönü Göztepe`deki köşktür. Gazi İzmir`e üçü İzmir`in kurtuluşundan önce olmak üzere toplam on altı kez gelmiştir.
Uşakizade Latife Hanım Köşkü`ne Gazi`nin 14 Eylül 1922`de gelişi onun ve Latife Hanım`ın kaderini değiştirecektir.
Beş İzmir ziyaretinde toplam 91 gün kaldığı bu köşk Gazi`nin Ankara ve İstanbul`dan sonra en çok kaldığı konuttur.
Uşakizade Latife Hanım Köşkü
Beyaz köşk veya Latife Hanım köşkü olarak anılan Uşakizade köşkü, Uşakizade Muammer Bey`in babası, İzmir`in önde gelen tüccar ve nakliyecilerinden olan Sadık Bey tarafından 1860 yılında İzmir`in Göztepe semtinde yaptırılmıştır.Uşakizade ailesi Uşaklı olup, memleketlerinde bir zamanlar helvacılık yaptığı için Helvacızade olarak da bilinirler. Ailenin İzmir`e ticaret nedeniyle göçmelerinden sonra, Uşakizade olarak anılmışlar.
Sadık Bey, İzmir`de halı ticaretiyle uğraşmaya başlar. Aile başta Uşak, Gördes, Kula ve Demirci halılarını Helvacızade imzasıyla dokutur ve Avrupa`ya ihraç eder. Bu başarı aileye Paris`te, 1869 yılında altın madalya kazandırmıştır.
Sadık Bey`in çalışmasının başarı ile devamı sonucu İstanbul`da şube açılmıştır. Bu şubenin sorumlusu Sadık Bey`in kardeşi Hacı Halil Efendi`dir. (Halit Ziya Uşaklıgil`in babası)
Sadık Bey halı ticaretinde rakiplerinin çoğalması sonucu, ticaretini Aydın İzmir arası nakliye işine çevirmiştir. Develerle yaptığı nakliye sonucu Ege`nin incirini, üzümünü, arpasını, buğdayını İzmir`e taşıyarak ihraç ediyor ve ticaretini genişletiyordu.
Kervancılığı Aydın-İzmir Demiryolu işletmeciliğine kafa tutacak kadar gelişmişti. Sadık Bey, İzmir Göztepe`de (Şimdiki Köprü Durağı`da) halen Uşakizade Latife Hanım olarak bilinen köşkü 1860 yılında yapmıştır.
Eğimli bir araziye yapılan köşk üç katlı olup, zemin katında hizmet amaçlı odalar, birinci katında ise altı oda bulunmaktadır.
Sadık Bey`in ticaretteki başarısı ona New York ve Liverpool pamuk borsalarında koltuk sahibi olan tek Türk ünvanını getirmiştir.
Tek çocuğu olan Muammer Bey ise babası`nın bu başarısını daha da ileri götürecektir. İzmir`e ilk otomobili, ilk vapuru getiren, havagazı fabrikasını kuran Muammer Bey ticaretini İngiltere`den sonra Amerika`ya ulaştırmıştır. 1900 yılında Amerika tütün borsasında kendi adına bir sandalyesi bulunan ilk Türk tüccardır.
Uşakizade Muammer Bey, Adviye Hanımla evlendi ve üçü kız, üçü erkek altı çocukları oldu. En büyük çocuğu Latife Hanım`dır. Diğerleri ise Vecihe Hanım, Rukiye Hanım, İsmail Bey, Ömer Bey ve Münci Bey`dir.
Muammer Bey İzmir`de iki kez Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır. Bu görevler; 5 Temmuz 1909-1 Şubat 1910 ve 1 Şubat 1924 20 Eylül 1924 tarihleri arasındadır.
İzmir`deki Liseler Okul-taslak