Isparta Tarihi Eserler ve Turistik Yerler
Kısaca: Isparta ili, tabiî güzellikleri, târihî zenginlikleri, ulaşım kolaylığı, gül ve kiraz bahçeleri, gölleri, balık ve av hayvanları ve meşhur halıları ile turistik bir şehrimizdir. Târihi yerleri: Isparta’da Selçuklu ve Osmanlı devrine âit târihî eserler eski devirlere âit kalıntılar vardır. HızırbeyCâmii: 1312’de HamidoğullarındanHızır Bey yaptırmıştır.Keçeci Mahallesinde bulunan câmi, 1889 zelzelesinde yıkılmış, daha sonra tekrar yaptırılmıştır. ...devamı ☟
Tarihi yerleri: Isparta’da Selçuklu ve Osmanlı devrine ait tarihi eserler eski devirlere ait kalıntılar vardır.
HızırbeyCamii: 1312’de HamidoğullarındanHızır Bey yaptırmıştır.Keçeci Mahallesinde bulunan cami, 1889 zelzelesinde yıkılmış, daha sonra tekrar yaptırılmıştır.
Kutlu Bey Camii:1415’te Hamidoğullarının Isparta Subaşısı Kutlu Bey tarafından yaptırılmıştır.Çarşı içinde olan cami, 1914 zelzelesinde yıkılmış daha sonra yaptırılmıştır.
İplikCamii:1550’de Isparta eşrafından Hacı Abdi Ağa tarafından yaptırılmıştır.Hacı Abdi Ağa Camii olarak da bilinir.İplikPazarı semtindedir. 1781’de sadrazam HalilHamid Paşa tamir ettirmiş ve caminin yanına bir kütüphane yaptırmıştır.Kütüphanede nadir yazma eserler ve 14 bin cilt eser vardır. 1914 zelzelesinde büyük hasar görmüş olup, 1917’de yeniden ve iki katlı olarak yapılmıştır.
Firdevs BeyCamii: 1561’de Isparta valisi FirdevsBey tarafından yaptırılmıştır. 1914 zelzelesinde zarar görmeyen camilerden biridir.MimarSinan tarafından inşa edildiği için Mimar SinanCamii olarak da bilinir. 1783’te sadrazam Halil Hamid Paşa tamir ettirmiştir.
AtabeyErtokuş Medresesi: Atabey ilçesindedir. 1224’te MübarizüddinErtokuş yaptırmıştır. 1964’te tamir ettirilen medresenin yanında Gazi Ertokuş’un türbesi vardır.
Dündar Bey Medresesi: Eğirdir ilçesindedir. 1119’da Kılıçarslan tarafından yaptırılmıştır. 30 oda, 1 mescid, 2 dershane ve hamam vardır.Nakışlı ve süslü mermer taştan yapılmıştır.Türk mimarlık ve süsleme sanatının eşsiz şaheserlerindendir. İki katlı olan medreseden günümüze sadece bir katı kalmıştır.
Ertokuş Han:Eğirdir-Konya karayolu üzerindedir. 1223’te Ertokuş Bey tarafından yaptırılmıştır. EğirdirGölü kıyısındadır.
FirdevsBey Bedesteni: 1561’de FirdevsBey Camiine gelir getirmek için yapılmıştır. 1967’de tamir gören bedesten kapalı çarşı olarak kullanılmaktadır.
EğirdirKalesi:Üç tarafı göl sularıyla çevrili kasaba karadan surlarla çevrilidir.İç ve dış olmak üzere iki bölümden meydana gelmiştir.Kale yıkık vaziyettedir.İç kalenin 10-15 metrelik kısmı sağlamdır.
Uluborlu Kalesi:Kapıdağ’ın yamacında yapılmıştır. Doğusu çok dik ve sarptır.İç ve dış kaleden meydana gelmiştir.Ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı belli değildir.
Mesire Yerleri: Isparta, tabii güzellikler bakımından oldukça zengin bir ildir.
Gölcük:İl merkezinin güneybatısında Hisartepe’de yer alan ve çevresi ağaçlarla kaplı krater gölü olup, il merkezine 13 km uzaklıktadır.
EğirdirGölü:Türkiye’nin Abant’tan sonra en güzel göllerinden biridir.Isparta’nın orta kısmında, dağlar arasında ormanlık bir sahada yer alır.Göl suları temiz ve durudur.
Kovada Gölü Parkı:Gölün etrafı fevkalade güzel manzaralıdır.Göl çevresi milli park ilan edilmiş olup, çınar, meşe ve kızılçam ağaçları ile doludur.Gölde irili ufaklı adacıklar vardır.
Çamyolu:Eğirdir-Sütçüler karayolu üzerinde DavrazDağı eteklerinde çam ormanlarıyla kaplı, bol ve lezzetli suları bulunan bir piknik yeridir.
Kuyucak:Keçiborlu-Senirkent karayolu üzerinde dinlenme yeridir.
Kızıldağ Milli Parkı: Şarkikaraağaç ilçesindedir. Ormanlık bir sahadır.Kızıldağ ile BeyşehirGölü arasında erozyonla aşınarak değişik arazi şekilleri meydana gelmiştir.
İçmeler ve kaplıcalar: Isparta şifalı sular bakımından çok zengin bir il değildir. Bilinen içmeler ve kaplıcaları şunlardır:
Sinap (Sav) Suyu: İl merkezine 8 km uzaklıkta Sav köyü yakınlarındadır.İçme olarak kullanılır.
Değirmendere İçmesi:Keçiborlu’ya 2 km uzaklıkta Değirmendere köyü yakınlarındadır.Mide hastalıklarına iyi geldiği söyleniyorsa da, suda bulunan serbest kükürt asidi yüzünden içilmemesi tavsiye edilmektedir.
Tota İçmesi: Isparta-Eğirdir yolu üzerinde Tota ormanları içindedir. Mide ve barsak hastalıklarına iyi gelmektedir.
Kükürtlü KaynarSuyu: Keçiborlu’ya 4 km uzaklıktadır. Banyo ve çamur kürleri cilt hastalıkları tedavisinde faydalıdır.
Nallıhan
3 yıl önceBarajı ve Hidroelektrik Santrali, ilçenin önemli turistik yerleridir. İpek iğne oyaları ile ünlüdür. Yaprak sarma, kapama pilavı, höşmerim ve bayram çörekleri...
Nallıhan, NallıhanNiğde (il)
3 yıl önceKonya Vilayetinin Niğde'den başka bir Konya Merkez İçel, Hamidabad (Isparta) ve Tekke (Antalya) olmak üzere toplam 5 sancağı vardı. Niğde sancağının...
Niğde (il), Adana (il), Adıyaman (il), Afyonkarahisar (il), Aksaray (il), Altunhisar, Niğde, Amasya (il), Ankara (il), Antalya (il), Ardahan (il), Artvin (il)Aydın
3 yıl önceadını almıştır. 1811’de İzmir, Saruhan (Manisa), Menteşe (Muğla), Antalya, Isparta sancaklarını kapsayan eyaletin merkezi oldu. Kurtuluş Savaşından sonra...
Aydın, Aydınİzmir
3 yıl önceBuradaki ilk kazılarda Türk Tarih Kurumu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün (o zamanki adıyla Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü)...
Antalya
3 yıl önceuzantısı bulunmaktadır. Bu hat Burdur-Isparta hattında çeşitli kırıklar oluşturmuştur. Buradaki deprem riski olan yerler Antalya çevresinde olduğu için Antalya...
Antalya, Akseki, Antalya, Alanya, Antalya, Demre, Antalya, Elmalı, Antalya, Antalya (il), Altın Portakal Film Festivali, Finike, Antalya, Gazipaşa, Antalya, Kumluca, Antalya, Manavgat, AntalyaKaradeniz Ereğli
3 yıl önceHelln, Roma ve Bizans dönemlerine ait olmak üzere mermer mezar aletleri, figürlü mermer sütunlar, cam kaplar ve takılar, kandiller, tarihi eserler sergilenmektedir...
Karadeniz Ereğli, Karadeniz EreğliAyasofya
3 yıl önceHristiyanlar ve Müslümanlar için hem sembolik hem de eksen olma anlamının yanında, pek çok inanç grubundan insanlar için de turistik ve ruhsal bir çekim...
Ayasofya Müzesi, Sultan Ahmed Camii, İstanbul, Tarih, Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı Devleti, Bizans İmparatorluğu, İstanbul'un Fethi, İslamiyet, HıristiyanlıkKütahya (il)
3 yıl önceÇangırı (Çankırı), Teke (Antalya), Hamit (Isparta-Burdur), Sultanönü (Eskişehir), Karesi (Balıkesir) ve Bursa Sancağı olmak üzere on dört sancağa ayrılmıştır...
Kütahya (il), 1071, 1078, 1097, 1200, 1277, 1381, 1402, 17 Temmuz, 1848, 1849