KİMLER ISO-9000'E İHTİYAÇ DUYAR ?
Küçük, orta ve büyük işletmelerin tamamı bu sisteme ihtiyaç duyar. İmalattan hizmete kadar tüm sektörlerde uygulanabilir. Amaç yönetim tarzını ve imalat ya da hizmetinin kalitesini standart hale getirmek ve firma genelinde uygulamaya sokarak kalitenin her bölümde ve sürekli gelişmesini sağlamaktır. Yazılı doküman oluşturarak firmanın kurumsallaşma yolunda attığı en önemli ve ilk adımdır.Yeni kurulmuş ya da faaliyette olan kurumların pekçoğunda görülen en büyük eksiklik mevcut sistemlerindeki satınalma, üretim, pazarlama ve satış sonrası hizmetlerde oluşan düzensizliklerdir. Bu faktörler kurumlarda birçok kayıplara sebep olur. Bunlardan bazıları;
* Üretim maliyeti artar. Çünkü sistemsiz, deneyimsiz çalıştırılan elemanlar, etkin olmayan üretim kontrol sistemi ve bunların sonucunda artan hurda ve fire kayıplarına harcanan ekstra işçilik, hammadde üretim maliyetimizi yükseltir.
* Şirket gelişim hızını yavaşlatır. Çünkü sistem kontrol altında değildir. Oluşan hataların büyük bir kısmı kontrol edilemez ve bu hataları önleyici tedbirler alınmadığı için hatalar sürekli tekrarlanır.
* Kurumun imajı olumsuz yönde etkilenir. Çünkü talepleri karşılanmamış herbir müşteri kurumunuzun imajı için olumsuz bir referanstır. Bu da buz dağının görünmeyen yüzüdür.
* Müşteri memnuniyetini geliştirir ve arttırır.
* Şirketin özgüvenini arttırır.
Tüm bu olumsuz gelişmelerden etkilenmemek, kaliteli üretim ve tüketim yaratmak, çağdaş kalite sistemine ulaşmak ve uluslararası rekabette üstünlük sağlamak için ISO 9000 KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ uygulanmalıdır.
ISO 9000 Kalite Güvence Sisteminin Sağlayacağı Faydalar
* Yüksek kalitedeki ürünün düşük maliyetle üretilmesini sağlar,
* Verimliliği arttırır,
* İşletmeyi kişiye bağlı olmaktan kurtarır,
* Çalışanların motivasyonu artar,
* İşletme imajını geliştirir,
* Yönetimin etkinliğini arttırır,
* Üretilen ürün ve hizmetlerin satışını kolaylaştırır.
* Sürekli gelişme sağlar.
ISO-9000 SİSTEMİ NASIL KURULUR?
Temel konularda teorik eğitimler ile standardın yorumu firma personelince etraflıca gerek duyulduğu takdirde bir danışman yardımıyla incelenir. Daha sonra dokümantasyonun oluşturulması için ihtiyaç duyulan konulardaki prosedür, talimat ve formlar hazırlanır. 3-4 aylık doküman hazırlama çalışmaları sonrasında uygulamaya geçilir. 2-3 aylık uygulama sonrasında danışman ya da firma içi denetçi(ler) tarafından firma denetlenir ve belgelendirmeye hazır olup olmadığı raporlanır. Düzeltici faaliyetlerin sona ermesini takiben firma uluslararası akredite edilmiş (onaylanmış) belgelendirme kuruluşlarına müracaat ederek belgelendirilebilinir. Bu aşamada uluslararası akredite edilmiş kuruluş tarafından firmanın büyüklüğü ve çalışan sayısına bağlı olarak 2-3 gün, denetçi(ler) tarafından firmanın tüm bölümleri, uygulamaları ve dokümantasyonu denetlenir. Büyük uygunsuzluk bulunmadığı taktirde firma belge almaya hak kazanır.ISO 9000 ZORUNLU MUDUR?
Yeni ihale kanunu uyarınca 01 Ocak 2003 tarihinden sonra bu belgeye sahip olmayan firmalar ihalelere katılamayacaktır. Ayrıca ISO-9000 belgesine sahip kuruluşların ürünleri İthalat ve İhracat sırasında hiçbir şekilde gümrükte beklemeden işlem görebilmektedir.Unutulmamalıdır ki değişim zorunlu değildir, ancak sadece değişebilen kurum veya kuruluşlar hayatiyetlerini uzun süre devam ettirebilmektedirler.