SCIRI, Dava Partisi de dahil olmak üzere çeşitli grupları içeren bir şemsiye örgüt olmak üzere kuruldu. Ne var ki, Dava Partisi 1984 yılında SCIRI`dan koptu. Bunun sebebi büyük ölçüde, Dava`nın İran Devrimi`ne desteğini sınırlandırması ve buradaki katı teokratik devleti Irak için uygun görmemesiydi. SCIRI yetkilileri Dava`nın hala örgütün bir parçası olduğunu iddia etseler de bu sadece partinin bir kliği için doğru.
Siyasi olarak SCIRI 70-100 kilit kişiden oluşan bir Genel Meclis tarafından yönetiliyor. Bunların arasında el-Hakim`in yakın çevresindeki din adamları, Bedir Tugayları`nın komutanları ve küçük Iraklı Şii grupların temsilcileri bulunuyor. Genel Meclis, SCIRI`nın en üst karar alma organı olan 12 üyeli Merkezi Komite`yi seçiyor.
Kilit isimler
Ayetullah Bekir el-Hakim: 1939 yılında Necef`te doğdu. Büyük Ayetullah Muhsin el-Hakim`in oğlu. Muhsin el-Hakim, 1955-1970 yıllarında Şii dünyasında önde gelen merci-i taklit olarak kabul edildi. Bekir el-Hakim, El-Dava adına giriştiği gizli etkinliklerinden dolayı 1972, 1977 ve 1979`da hapse atıldı ve işkence gördü. 1980`de serbest bırakıldığında İran`a kaçtı ve temelde eski el-Dava kadrolarından oluşan Mücahidin fil Irak adında bir örgüt kurdu. Kasım 1982`de örgüt SCIRI adını aldı ve el-Hakim 1984 yılında SCIRI`nın başına geçti. Aynı yıl el-Dava Partisi SCIRI`dan koptu. Mayıs 2003`te el-Hakim Irak`a döndü ve Necef`deki İmam Ali Camisi`nde Cuma namazlarını kıldırmaya başladı. Sürgünden dönüşünden kısa süre sonra Irak`ta demokrasi için çalışacağını söyledi. Mayıs`ta, “Biz müslümanlar birlikte yaşamalıyız. Toplumumuz için güvenliği inşa etmeliyiz. Irak ulusunu, Irak halkını, Müslümanları, Hıristiyanları ve bütün azınlıkları temsil eden demokratik bir hükümet istiyoruz” dedi. Başlangıçta ABD`nin Irak`ı işgaline muhalefet etti ve ABD`nin arka çıktığı Nisan ayındaki Iraklı grupların ilk toplantısını boykot etti. Ne var ki, daha sonra pragmatik bir tavırla Irak`taki yeni hükümeti destekledi. 29 Ağustos 2003`te İmam Ali Camisi yakınlarındaki bir büyük bir patlamada öldü. Saldırının arkasında kim olduğu bilinmemekle birlikte başlıca iki gruptan şüpheleniliyor: Mukteda El Sadr yanlıları ve Baasçılar.Saldırı, büyük olasılıkla, Arap milliyetçileri ve eski rejime bağlı kişilerin Şii topluluğu radikalleştirme ve Şii liderlerle Amerikan önderliğindeki koalisyon arasındaki gergin yumuşamayı tahrip etmeye yönelik hareketin bir parçasıydı.
El-Hakim`in öldürülmesinden sonra kardeşi Abdülaziz el-Hakim SCIRI`nın yeni lideri oldu. Ayetullah Muhammed Bekir el-Hakim`in amcası Büyük Ayetullah Muhammed Said el-Hakim dünyadaki Şiileri yöneten, Havza`daki dört büyük liderden biri. O da Irak`ta suikast girişimlerinin hedefi oldu. Bu saldırıları yapanın Mukteda El Sadr olduğundan şüpheleniliyor.
İdeoloji
Sadr`ın ve çoğu Dava liderlerinin tersine Ayetullah Bekir el-Hakim Humeynici “Velayet-i Fakih” kavramını açıktan açığa onayladı. Geleneksel olarak el-Hakim ailesi, Ayetullah Ali Hamaney gibi uçlara yakın olageldiler (Hamaney İran`da, Rehber yani dini lider durumunda). Diğer dini Şii gruplar gibi SCIRI da Irak`ta din adamlarının hakim olduğu bir İslam cumhuriyeti kurmak istiyor. Bedir Tugayları komutanı Abdülaziz el-Hakim süreci şöyle dile getiriyor: “Iraklılar önce çoğulcu bir hükümet seçecekler, ama uzun vadede Şii çoğunluk İslam cumhuriyetini tercih edecek.”Merkez Şubeler
Saddam yıllarında SCIRI Irak`a komşu üç ülkede, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Suriye`de; ayrıca Londra, Paris, Viyana ve Cenevre`de bürolar açtı. Şam Bürosu`nun başında bulunan dış ilişkiler ve Araplarla ilişkiler sorumlusu Beyan Cebr (Bayan Jabr) Irak`taki diğer muhalif gruplarla ilişkileri koordine etti. Öte yandan Hamid el-Bayati tarafından yönetilen Londra Bürosu Batılı hükümetler ve medya ile bağlantı noktası olarak hizmet etti.Baasçı rejimin devrilmesinden sonra, SCIRI İngilizlerin işgal ettiği Basra`da bürolar açtı (grubun İngiltere ile tarihsel olarak iyi ilişkileri bunu kolaylaştırmış olabilir) ve bunu çevre kasaba ve köylerde nüfuzunu artırmakta kullandı. SCIRI`nın kutsal Necef ve Kerbela şehirlerindeki nüfuzunu hatırı sayılır ölçüde olduğu düşünülmektedir.
Silahlı Kanat (Bedir Tugayları)
SCIRI, İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu`nun vesayetinde, Bedir Tugayları adı altında askeri bir kanat oluşturdu. Bu kuvvetin 10 bin ila 15 bin arasında savaşçısı olduğuna inanılıyor ama yalnızca 3 bini profesyonel olarak eğitilmiş durumda. Bunların çoğu Irak Ordusu kaçkını ve eski savaş esirleri. Saddam Hüseyin`in devrilmesinden sonra Bedir Tugayları İran sınırından sızmaya ve kilit Şii şehirlerinin denetimini almaya başladılar. Aynı zamanda Necef`te ağır bir güvenlik mevcudiyeti oluşturdular.Bedir Tugayları resmi olarak yeniden adlandırıldı. Şimdiki adı “Bedir Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Örgütü” (Badr Organization for Development and Reconstruction). Kadrolarının çoğu altyapının yeniden inşasında ve diğer insani projelerde işe konuldu. SCIRI, savaşçılarının sonunda Yönetim Konseyi denetimindeki asker ve polis birimlerince absorbe edileceğini umuyor, ama Bedir Tugayları`ndan adayların haksız bir şekilde kabul edilmediğinden şikayet ediyor.