İpad

iPad, Apple şirketi tarafından geliştirilen bir tablet bilgisayar ve iPod Touch ile aynı özelliklere sahip olmasına ek olarak dört kat daha büyük ekran özelliği sunarak bu ekran sayesinde yazıcıdan çıktı alma, video, fotoğraflar ve medya dosyalarını multi-touch işlemler ile kullanmaya olanak sağlıyor. Wi-Fi kanalıyla internete bağlanabiliyor ve bazı modellerde 3G özelliğini sunuyor. Ayrıca iPad için iPhone OS`de kullanılan uygulamalara ek olarak özel tasarlanan bazı uygulamalar konmuş. Bu cihaz LED-backlit 9.7 inçlik (25 cm) renkli IPS LCD ekrana sahip ve metin girdileri için kullanılmak üzere sanal klavye de mevcut. iPad 27 Ocak 2010 yılında kamuoyuna duyuruldu ve FCC`nin onayının ardından Mart 2010`da (sadece Wi-Fi özelliğine sahip modeli) ve Nisan 2010`da (Wi-Fi+3G özellikli modeller) piyasaya suruldu. Yaklasik 9 ay sonra da 2 Mart 2011 tarihinde flansmani yapildi ve 11 Mart 2011 tarihinde hem beyaz hem de siyah olmak uzere 2 farkli renkte (sadece Wi-Fi özelliğine sahip modeli) ve (Wi-Fi+3G özellikli modeller) piyasaya suruldu.

Tarihi

Apple`ın tablet bilgisayar konusunda gelişimi Newton MessagePad 100 ile 1993 yılında başladı. Bu çaba, Acorn bilgisayarlar ile ARM6 işlemci çekirdeğinin yaratıcısı oldu. Apple aynı zamanda Penlite adındaki prototip PowerBook Duo-based tablet bilgisayarı geliştirdi. Daha sonra bu projeyi Newton serisine çok benzer olduğu için iptal etti. Apple birkaç model daha Newton-based PDA üretti ve bu serinin üretimine 1998 yılında MessagePad 2100 ile son verdi. Apple, 2000`li yılların başlarında tablet bilgisayar geliştirme çabalarına geri döndü. Apple`ın CEO`su Steve Jobs yetersiz pil ömründen ve yetersiz hafızadan dolayı projeyi iki kere iptal etti. Medikal izninden döndükten sonra Jobs, ürünün ilanından önce basın/medya şirketleri ile anlaşmalar yaparak, dikkatini Apple`ın bu cihazı tamamlamasına adadı. Ürün 27 Ocak 2010`da, San Francisco`daki Yerba Buena Center`da Apple`ın basın konferansı esnasında ilan edildi. Cihazın yakın zamanda iSlate ve iTablet isimleri ile piyasaya sunulacağı spekülasyonları ortalıkta dolaşmakta. 52nci Grammy Ödüllerinden 3 gün sonra, Stephen Colbert, iPad adını kullanarak bunu ilk aday olarak ilan etti.

Ürünün İsmi İle İlgili Çekişmeler

Aynen iPhone`da olduğu gibi iPad de ismini şu anda var olan bazı ürünlerle ortak kullanıyor. Bu ürünlerden en çok bilineni perakende sektörüne pazarlanan ve çalışanlar tarafından ücretleri doğrulamak, stok kontrolü ve satış işlemleri konularda kullanılan multi fonksiyonel Fujitsu iPAD. Japon şirketi Fujitsu iPAD`ı 2002 yılında tanıttı ve takip eden yılda bu ürünün ticari isim hakkı için başvurdu. Ancak şirket ismin zaten Mag-Tek şirketi tarafından tescil edilmiş olduğunu öğrendi. Bunun üzerine Fujitsu şirketinin başvurusu 2009 yılında iptal edildi. 26 Mart 2010'da Apple, Fujitsu'dan ticari isim hakkını aldı. iPad`ın tanıtılmasını takip eden birkaç gün içinde bazı medya ve birçok internet yorumcusu iPad ismini eleştirdi ve ismin hijyenik ped anlamına gelen 'pad' ismi ile benzerlik gösterdiğini belirttiler. Wired News`in haberine göre bazı kadınlar bu ismin cihazı almalarında etkili olacağını ve muhtemelen cihazı almayacaklarını belirttiler. Ürünün lansmanından hemen sonra, Twitter`da anahtar kelime olarak kullanılmaya başlnan 'iTampon' ismi sosyal paylaşım sitesindeki topik sıralamasında ikinci sıraya yükseldi.

Donanım

} |- ! Ağırlık | 1.5 lb (680 g) | 1.6 lb (730 g) |- ! Ölçüler |colspan=2|
x x
|}

Çevre birimleri

* iPod dock bağlayıcı * 3.5-mm stereo kulaklık giriş jakı * Hoparlör * Mikrofon

Tuşlar

* Dokunmatik ekran * Uyku tuşu * Ekran sabitleme tuşu * Ses ayarı tuşu * Home tuşu * İvmeölçer (hassas) * Magnetometre (dijital manyetik pusula)

İsteğe bağlı aksesuarlar

Apple iPad için aşağıdaki bazı aksesuarları satacaktır: * Keyboard Dock klavye donanımı ile birlikte, 30-pin bağlayıcı, ve ses jakı * Case iPad'i farklı pozisyonlarda tutmak için * Dock 30-pin bağlayıcı ile birlikte ve ses jakı * Dock Connector to VGA Adapter harici monitör veya projeksiyon için * Camera Connection Kit fotoğraf (PTP) ve video aktarmak için * USB Power Adapter ile birlikte 2A (10W)

Zaman çizelgesi

Kaynaklar

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.