İnönü Meydan Muharebesi (Birinci)

Kısaca: Kurtuluş Savaşı'nda, Millî Mücadele ordusunun kazandığı ilk muharebe. Batı cephesinde ilerlemelerine devam eden Yunanlılar, Ethem ile bir takım kuvvetlerinin kendilerine katılmasını fırsat bilerek Bursa... ...devamı ☟

Kurtuluş Savaşı'nda, Milli Mücadele ordusunun kazandığı ilk muharebe. Batı cephesinde ilerlemelerine devam eden Yunanlılar, Ethem ile bir takım kuvvetlerinin kendilerine katılmasını fırsat bilerek Bursa bölgesindeki üç tümenden ikisi ile taarruza kalkıştılar (6 Ocak 1921). Uşak cephesinde de şaşırtıcı harekata giriştiler. Taarruzun ilk amacı Eskişehir'i halletmek ve Anadolu şimendiferlerini bu önemli mevkiini kontrolleri altına almaktı. Türk ordusu muharebeyi kabul ettiği takdirde, Ethem'in atlı kuvvetleriyle onu arkadan kuşatarak toptan mahvetmeyi ve bu suretle Türkiye Büyük Millet Meclisini dağıtmayı da hesaba katmışlardı. Yunanlıların bu hususta düşünülmüş' planına karşı, Türk Kuvvetlerinin 61 nci tümeni ile bir süvari tugayı Kütahya'da bırakılarak 11 nci tümen ile 4 ncü Tümenin 58 nolu Alayı İnönü bölgesinde mevzi aldı. 9 Ocak akşamı iki taraf kuvvetleri İnönü' yle karşı karşıya gelmiş bulunuyorlardı. Yunanlıların 20.00 D tüfek, 150 ağır makineli tüfek, 50 top ve 200 kılıç kuvvetine mukabil Türklerin 6.000 tüfek, 50 makineli tüfek 20 top ve 300 kılıç kuvveti vardı. İnönü Muharebesi 1 Ocak sabahı sisli bir havada başladı. Cephe Kumandanı Miralay ismet Bey İnönü' de bulunuyor ve Türk Ordusunun harekatını idare ediyordu. Yunanlılar Eskişehir - Bozüyük demiryolunun güney alanında büyük zayiata uğradılar ise de, demiryolunun kuzeyinde başarılar kazandılar ve hatta bir aralık İnönü istasyonuna kadar arazi kazandılar. Bununla berber birliklerimizin mukaveme karşısında 10/11 Ocak gecesi (1921)firara mecbur kaldılar. Kütahya Cephesi de Yunanlılar ile beraber hareket eden Ethem de perişan edildi.

Birinci İnönü zaferi memleket içine ve dışında büyük aksilikler yarattı. Yunanlılar ilk defa olarak Milis Kuvvetleriyle değil fakat muntazam ordu birlikleriyle muharebe etmişler ve Mehmetçiğin kuvvetli tokadını yiyerek sersemlemişler. Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümetinin otoritesi bu zaferle artmış oldu Halkın milli davanın mutlaka kazanılacağı hususundaki güveni arttı. Yunanlara itimat göstermiş olan itilaf Devletleri bile bu zafer karşısında hasıl olan durumu gözden geçirerek yeni kararlar almak lüzumunu duydular.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.