İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı

Kısaca: 22 Şubat 2011'de tarihinde 2011/DK-10/91 no’lu karar ile onaylanarak 22 Ağustos 2011’de yürürlüğe girmesine karar verilen kanun düzenlemesidir. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 10'uncu maddesi hükümleri kapsamında hazırlanmıştır. ...devamı ☟

22 Şubat 2011'de tarihinde 2011/DK-10/91 no’lu karar ile onaylanarak 22 Ağustos 2011’de yürürlüğe girmesine karar verilen kanun düzenlemesidir. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin 10'uncu maddesi hükümleri kapsamında hazırlanmıştır. Bu uygulama dünyada Çin, Küba, İran gibi internetin tutuklu olduğu ülkelerde kullanılmaktadır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nca (BTK) hazırlanan içeriğe http://www.tk.gov.tr/duzenlemeler/hukuki/kurulkararlari/2011/2011%20dk-10-91sss.pdf adresinden ulaşılabilir. Düzenleme'ye göre sistemde internete BTK tarafından belirlenen 4 filtre tipinden birini seçerek girilebilmektedir. İnternet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutulmaktadır. Uygulama Türkiye'de yoğun tepki toplamış ve ülke genelinde çeşitli gösteri ve protestoların düzenlenmesine sebep olmuştur. Uygulama sonuçları Bu uygulama ile internete kendi güvenlik yöntemlerini kurmak zorunda kalan kullanıcılar bu yüklerinden kurtulmuşlardır. Fakat aynı zamanda bu uygulama devletin kurumlarına tüm Türkiye internet kullanıcılarını kolaylıkla kontrol edebilme yetisi sağlanmıştır. Uygulama sonucu internet kullanıcıları belirlenen filtre tiplerini seçmedikleri sürece standart filtre tipi ile engellenmemiş sayfalara erişebilmektedirler. Fakat aynı zamanda engellenmiş sayfalara erişim zorlaşmıştır. Devletin internet üzerindeki kontrol olanakları artmış ve istendiğinde tüm Türkiye kullanıcılarının herhangi bir siteye erişimini mutlak olarak engelleyebilme olanağı sağlanmıştır.

Dünyadaki yerel ve ulusal yönetimlerden örnekleri

Danimarka

Danimarka uygulanan politikası "çocuk kütüphanelerinden uygun olmayan internet sitelerine girişin engellenmesi"dir.

Avustralya

Avustralya'da devlet Internet Güvenlik Kurulu kütüphaneleride kapsayan "internet güvenliği ve aile kontrolu" konusunda çalışmaktadır. Bu yönde internet kullanıcılarının kullanabileceği bir program 84 milyon Avustralya dolarına malolmuş, ve kullanıcıların bilgisayarlarına yüklemeleri için internete sunulmuştur. Fakat sunulduktan sonra 1 hafta geçmeden Tom Wood isimli 16 yaşındaki öğrenci tarafından kırılmıştır.

Amerika

1998 senesinde Amerikan Virjinya federal yerel mahkemesi zorunlu filtreleme sisteminin ülkenin anayasasının birinci hükmü olan ifade özgürlüğüne karşı olduğunu ilan etmiş ve kütüphanelerdeki zorunlu filtre sistemini kaldırmıştır. 1996 senesinde Amerikan hükümeti İletişim Müstehcenlik Kanunu'nu yürürlüğe koymuş fakat sivil bağımsızlıklar grupları kanuna anayasanın birinci hükmüne karşı olduğu nedeniyle karşı çıkmışlar ve Anayasa Mahkemesi onların lehine karar vermiştir. Sivil organizasyonların karşı çıktıkların yönlerin bir kısmı siteleri filtrelemek isteyen ailelerin bunu kendi yöntemleriyle zaten yapabileceği ve devlet girişiminin geçersiz olduğudur.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.