İnköy, Hafik

düzenle|Eylül 2007 HAFİK İNKÖY

Web Site: http://www.inkoy.com/

Sivas ili Hafik ilçesi Celallı Bucağına bağlı İnköy 60 Haneli ve 450 nüfuslu olup, göç vermesi nedeniyle, günümüzde 60 kişiye kadar düşmüş durumdadır.

1700 - 1800 lü yıllarda Tunceli ili Pertek ilçesi Aşağıgülbahçe (eski adı: Aşağıkurmeş) köyünden gelen 5 hane İnköyün şimdiki yerine gelip yerleşmiştir. Zamanla büyüyen köy 30 - 60 haneye kadar büyümüştür.

İsmini yaklaşık 1500 Metre uzunluğunda tarihi ve turistik bir öneme sahip Köy mağarasında almaktadır.Köy mağarası yazın festival yeri gibidir. Mutlaka görülüp gezilmesi gereken yerlerin başında gelir...Başlıca komşu köylerimiz; Keller, Yalıncak, Eymir, Süleymaniye, Pirhüseyin, Kabalı, Demirci

Köyümüzde Genç Cumhuriyet dönemin ilk kadın muhtarı; 5 Aralık 1934 Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmadan önce 1930 yılında (İstanbul Büyükşehir eski Belediye Başkanı,şimdiki CHP Sivas Milletvekili Nurettin SÖZEN`in sekreteri ve Belediye Müfettişi Leyla YILMAZ ÜNVER`in babaannesi) Hediye Hanım (HEDİYE MIHTAR) çalışkanlığı,cesareti ve örnek kişiliği ile bizim köyün olduğu kadar tüm civar köylerinde gurur kaynağı olarak rahmetle anılmaktadır.

Hele Köyümüzün "hoşirik"isminde bir kaynak suyu var ki; bu kaynak suyu, doğal maden suyu tadında olup sağlık açısından son derece yararlı, böbrek taşı ve safra taşlarını düşürme özeliğine sahip mineral bakımından son derece zengin doğal ekşimsi tatlı bir maden suyudur...

Köyümüz Gürlevik Dağı eteğindeki bir vadide kurulmuştur.İlçeye uzaklığı 45, Sivas`a uzaklığı 80 kilometredir.

Köyün tarihi değerlerini oluşturan ve daha önceki uygarlıklara ait yerleşim yeri kalıntıları ,köy mağarası görülmeye değer yerler arasındadır.

Köyün geçim kaynakları hayvancılık, tarım, halı-kilim dokuma ve son yıllarda gelişen arıcılıktır.

Folklor açısından çok zengin bir yöre olan köyde oyunlar genellikle halay türünden olup , bölgenin kendine özgü semahları da vardır.

BAŞLICA YEMEK ÇEŞİTLERİ

Başta Madımak olmak üzere, Saç Kavurma, Erişte, Un Helvası, Kavurga, Azık, "Hoşirik" suyuyla yapılan kömbe (sir), Katmer ,Keşkek (keşke) ,Hingal(hıngal),İçli Köfte yöreye özgü yemek çeşitlerindendir..

ZİYARET EDİLEBİLECEK YERLER

Kırkgöz: 1668 m yüksekliği olan gürlevik dağı eteğinde bulunan kırkgöz ayrıca bir ziyaret yeri olarak kabul edilir.kırk tane gözeden su akar.Ağustos ayında suların çekilmesiyle gözelerden akan su miktarıda azalır.Bundan dolayı su sadece bir kaç gözeden akar.Bahar aylarında bütün gözlerden suyun akışı,insana doğanın güzelliğini bir daha ispatlar.Ayrıca gürlevik dağı zirvesinde bir de krater bir göl bulunur.Bu gölün suyu yağan kar ve yağmurlarla sağlanır.Köyden kırkgöze gidiş yaklaşık 2:30 saat sürer.Bu gözelerden akan su köyümüzün ırmağının kaynağıdır ve kızılırmak`ı besleyen bir kolunu oluşturur.

Soluk Yaylası: bahar gelince çadır kurdukları ve kışın gelmesine yakın ayrıldıkları bir yayladır.Soluk yaylası yaklaşık 1100-1200 m yükseklikte bulunur.Yaylanın tam orta kısmında soğuk suya sahip bir de çeşme bulunur.Dört mevsim rüzgarı eksik olmayan soluk yaylası,çevre köylerin görülmesine olanak sağlayan bir yüksekliğe sahiptir.Bugünlerde soluk yaylasında çam,meşe ,ardıç,söğüt ve erik ağaçı bulunmaktadır.İlk bahar aylarında doğal mantarın yetiştiği çevre köyler içinde ender yerlerdendir.İnsanı cezbeden bir güzelliğe sahiptir.Eski kurulmuş çadır yerlerinin kalıntıları zamana karşı yerinde durmaktadır.

Göl Yazısı: köyün tarım yapılabilecek yerlerindendir.Şimdilerde daha çok mera olarak kullanılan göl yazısı içinde 3-4 tane çeşme bulunmaktadır.Toprağı verimli olan göl yazısı dört mevsim yabani ve evcil hayvanların otlanma yeridir.Göl yazısı ilk bakışta insana bir kurumuş bir gölü andırmaktadır.Çevresini tepeler çevrelemiştir.Her zaman burada keklik,bıldırcın,tavşan gibi yabani hayvanları görebilirsiniz.Bu yazı içinde 8 tane ardıç ağacı vardır.

Harmanlar: Köyün girişinde bulunan ve köyün ekili alanlarından birisidir.Her türlü tarıma elverişli olan harmanlar ayrıca köylümüzün buluşma alanıdır.Eskiden yapılmış olan hendek 1995`lere kadar kullanıldı.Harmanların yamaçlarında bulunan yabani meyveler olgunlaştığı zaman köylümüz tarafından toplanır,kurutlur ya da yaş meyve olarak yenilir.Harmanlarda, ekilen ekinlerin harmanı burada yapılır.Harmanlar köylümüzü bir araya getiren güzel bir yerdir.Girişinde bulunan kayanın üzrinde büyümüş yabani armut ağacı vardır.Onun gölgesinde oturan bir insan bir daha kalkmak istemeyecektir.

Derin Dere: Resimde gürlevik dağından çekilmiş olan ve kırkgözün aşağısından başlayan,mıla hıdr yaylasına kadar devam eden 500-650 m uzunluğundaki dar ve yüksek kayalıklarla çevrili bir deredir.Derede birden çok yapay göletler ve şelaleler bulunmaktadır.Ayrıva bu derede yabani meyveler yetişmektedir.Derin dere ve derenin yamacında bulunan ormanda ayı,domuz,kurt,keklik tavşan gibi yabani hayvanlar bulunur.

Yukarı İskele: Burası göl yazısı ile soluk yaylası arasında kalan yerdir.Gürlevik dağı eteklerinde bulunan gözelerden gelen suların karışmasıyla oluşan bir ırmak bulunmaktadır.Köyün kuruluş yıllarında ormanlık bir alandı.Yukarı iskele`de köylümüz ve komşu köylerin yaylaları bulunmaktadır.Suyu yaz kış hep soğuktur.Geniş bir alana sahiptir.Derelerin fazlalığı hemen dikkatinizi çeker.

OKUMA YAZMA ORANI

Köyümüzde okuma yazma oranın artması sonucu her meslek dalında (Doktor, mühendis,müfettiş,ses sanatçısı,Devlet ve polis memuru,iş adamı,nakliyeci,turizmci vs..) yetişmiş kültürlü insan sayısında artış göstermektedir.

1985 yılından itibaren ekonomik ve sosyal yetersizlikler nedeniyle köyün büyük çoğunluğu başta İstanbul olmak üzere metropol illere göç etmişlerdir. Halen köyde 6 hanede ikamet eden vatandaş bulunmaktadır.

(Köyümüz en çok göçü İstanbul(Okmeydanı,GaziMah.,Ümraniye,Maltepe,Yakacık) vermekle beraber Ankara,İzmir,Muğla, Antalya, başta olmak üzere çeşitli vilayetlere dağılmış bulunmaktadırlar.Ayrıca yurt dışından da pek çok hemşehrimiz bulunmaktadır.

Köy Muhtarımız:H.Ali ERDOĞAN Muhtarlık Tel : 0346 848 41 79

Köyümüzün tarihçesini derleyen Hafik Kaymakkamlığı Web Sitesi yetkililerine teşekkürlerimizi sunarız.

KATKI SAĞLIYANLAR

Bize Köyün resimlerini derleyip katkı sağlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Gelirler Müdürlüğü Memuru Atilla Yıldırım,Gülay ÇINAR ÜNVER ve Okan DOĞAN`a çok Teşekkür ederim...

Aşağıdaki E-Mail-Adresine köyümüz hakkındaki bilgi ve resimleri gönderebilirsiniz.

E-Mail: [email protected]

Web Site: http://www.inkoy.com/

Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konular

i̇nköy hafik

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.