İmran Öktem

Kısaca: Yargıtay Birinci Başkanı İmran Öktem 1 Mayıs 1969’da Ankara’da öldü; büyük bir kalabalığın katıldığı cenaze töreni olaylara sahne oldu. 1904’te İstanbul’da doğan İmran Öktem, 1927’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. ...devamı ☟

Yargıtay Birinci Başkanı İmran Öktem 1 Mayıs 1969’da Ankara’da öldü; büyük bir kalabalığın katıldığı cenaze töreni olaylara sahne oldu. 1904’te İstanbul’da doğan İmran Öktem, 1927’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Hukuk ve ticaret mahkemelerinde görev yaptıktan sonra, 1949’da Yargıtay üyeliğine, 1952’de Yargıtay ikinci başkanlığına seçildi. Öktem’in Yargıtay birinci başkanlığına getirildiği 1966’da, adli yılın açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada Nurcular hakkında söylediği sözler, bu çevrenin tepkisine sebep oldu. 1968’de, bu kez din ve Tanrı konusunda açıkladığı görüşler tepkilerin daha da genişlemesine yol açtı. 3 Mayıs’ta Ankara Maltepe Camii2nde yapılan cenaze töreninde, çoğunluğunu çember sakallı kişilerin oluşturduğu bir kalabalık cenaze namazının kılınmasını engellemeye çalıştı ve cami görevlileri görevlerini yerine getirmekten kaçındı.

Olaylar sırasında camide bulunan ve saldırganlar arasında kalan İsmet İnönü’yü korumak amacıyla Nabi Alpartun adlı bir tuğgeneral tabancasını çekti. İnönü olaylar hakkında, “Her manasıyla kesin ölçüde bir 31 Mart Vakası’dır” derken, Başbakan Süleyman Demirel de “Hadise gayet üzücüdür” biçiminde konuştu. 7 Mayıs’ta, töreni engellemek isteyen kişileri ve onların koruyucularını potesto etmek için Ankara’da, geniş aydın çevrelerinin katıldığı bir yürüyüş yapıldı.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.