İlişkisel saldırganlık, diğer kişilere ve onların ilişkilerine saldırmak amacıyla grubun bir silah olarak kullanıldığı bir tecavüz türüdür. Grup içindeki diğer kişilerin sosyal konumlarını ve ilişkilerini zedelemek ya da tamamen imha etmek için yalanlar, sırlar, ihanetler ve diğer iki yüzlü taktikler kullanılır. Gizli zorbalık, sosyal saldırganlık, kadınlara karşı zorbalık, aile içi zorbalık olarak da bilinir. İyi bilinen fiziksel saldırganlık formlarına göre daha az bilinir ve bu nedenle de farkedilmesi çok daha zordur.
Genellikle okullarda kızlar arası hizipleşmelerde ortaya çıkarsa da, yetişkin kadın ve erkekler de, karı-koca arası, ailesel, seksüel, sosyal, toplumsal, politik, ve dinsel kavramlarda ilişkisel saldırganlığa başvurabilirler. İlişkisel saldırganlık üzerine yapılan araştırmaların çoğu kadınlar tarafından yapıldığı için, aslında her iki cins tarafından da uygulanmasına rağmen, genelde saldırganlığın "kadın" formu olarak tanımlanır.
Delikanlı ve erkekler genelde açıkça fiziksel saldırganlığı tercih eder ve gizli pskolojik saldırganlığa nadiren yönelirler. Genç kız ve kadınlar ise tam tersine psikolojik saldırganlığı tercih eder ve fiziksel saldırganlığa daha az başvururlar. Fakat araştırmalar, kadınların da en az erkekler kadar, hatta daha da fazla saldırgan olabildiklerini ortaya koymuştur.
Arıca bakınız
Kitaplar
- Rachel Simmons, "Odd Girl Out: The Hidden Culture of Agression in Girls" (ISBN 0156027348)
- Marion K. Underwood, "Social Agression Among Girls" (ISBN 1572308656)
Linkler
- Ailede zorbalık, işyerinde zorbalık tavsiye hattı
- İlişkisel saldırgan: Mahalledeki yeni zorba
- İlişkisel saldırganlık
- İlişkisel saldırganlık blogu
- Club Ophelia
- Duygusal zorbalık
- İncitmeyen isimler