II. Gıyaseddin Keyhüsrev 1243 yılında Kösedağ Savaşı `nda Moğol komutanı Baycu Noyan`a yenilerek Antalya`ya kaçmış ve 1246 yılında orada ölmüştü. Önce tahta II. Gıyaseddin Keyhüsrev`in büyük oğlu II. İzzeddin Keykavus geçti ve aynı yıl içinde kardeşi IV. Kılıç Arslan`ı Moğol Hanı Güyük`ün tahta çıkma töreninde hazır bulunmak üzere Moğolistan`a elçi olarak gönderdi. Moğollar IV. Kılıç Arslan`dan hoşnut kalarak onu Anadolu Selçuklu Sultanı olarak tanıdılar. IV. Kılıç Arslan 1248`de Sivas`ta tahta çıktı. Böylece II. İzzeddin Keykavus ve IV. Kılıç Arslan arasında taht kavgaları başladı. Üçüncü ve en küçük kardeş olan II. Alaeddin Keykubad da taht kavgalarına katıldı. Ancak Anadolu`nun ileri gelenlerinin araya girmesiyle üç kardeş ortak olarak saltanat sürmeye ikna edildiler. Böylece 1249 yılında Anadolu Selçuklu Devleti tarihinde 8 yıl sürecek üçlü iktidar dönemi başlamış oldu.
II. İzzeddin Keykavus Kızılırmak nehrinin batısında hüküm sürdü. IV. Kılıç Arslan ve II. Alaeddin Keykubad da Kızılırmak`ın doğusunda hüküm sürdüler. 1256 yılında Moğol kumandanı Baycu Noyan tekrar Anadolu`ya bir sefer yaptı. Aksaray yakınlarında II. İzzeddin Keykavus`un ordusunu yenilgiye uğrattı ve böylece Anadolu tamamen Moğol egemenliğine girmiş oldu. II. Alaeddin Keykubad 1257`da bilinmeyen nedenlerle ölünce tahtta yanlızca iki kardeşi kalmış oldu.
Anadolu Selçuklu
başlangıç kutusu sıra kutusu| önce = II. İzzeddin Keykavus | başlık= Anadolu Selçuklu Sultanı | yıllar= 1249–1257 | sonra= II. İzzeddin KeykavusIV. Kılıç Arslan bitiş kutusu