İbn-I Düreyhim

Kısaca: İbn-i Düreyhim 14. yüzyılda yetişmiş zoolog ve fıkıh alimi. İsmi, Ali bin Muhammed bin Abdülazîz bin Fütûh es-Sa’lebî olup, lakabı Tâcüddîn’dir. ...devamı ☟

İbn-i Düreyhim 14. yüzyılda yetişmiş zoolog ve fıkıh alimi. İsmi, Ali bin Muhammed bin Abdülaziz bin Fütuh es-Sa’lebi olup, lakabı Tacüddin’dir. İbn-i Düreyhim veya İbn-i Ebi’l-Hayr diye bilinir. 1312 (H.712) senesinde Musul’da doğdu. 1360 (H. 762) senesinde Habeşistan’a elçi giderken Kus şehrinde vefat etti.

Küçük yaşta ilim öğrenmeye başladı. Kıraat ilmini Ebu Bekr bin Sencer el-Musuli’den, fıkıh ilmini Şeyh Nureddin Ali bin Şeyh-ul-Uyeyne’den öğrendi. El-Havi ve İbn-i Mu’ti’nin Elfiye kitabını ezberledi. Alaaddin ibni Türkmani ve Şemseddin el-İsfehani’den ilim öğrendi. Nureddin el-Hemedani’den Sahih-i Buhari’yi dinledi. Ebu Hayyan ve başka alimlerden çok sayıda kitab okudu.

Küçük yaşta babasını kaybetti. Yetim olarak yetişti ve çok çalışarak fen ve din ilimlerinde söz sahibi oldu. İlim tahsili için Dımaşk’a oradan da Kahire’ye gitti. Daha sonra Şam’a döndü. Bir ara evi basılarak kitapları alınıp, Şam’dan çıkarılınca Mısır’a gitti. Bir süre sonra elinden alınan kitapları geri almak için tekrar Şam’a döndü. Bu sırada Şam’daki Emevi Camiinde müderris olarak vazifelendirildi. Daha sonra tekrar Mısır’a gitti. Mısır sultanı Nasır, onu Habeşistan’a gönderdi. Kus şehrine vardığında hastalandı ve 1360 senesi Safer ayında vefat etti.

İbn-i Düreyhim, fıkıh, hadis, usul-i fıkıh, kıraat, tefsir ilimleri yanında fen ilimlerine vakıf olan büyük bir alimdi. Hafızası çok kuvvetliydi. Hitabeti ve konuşması çok güzel olup, birçok eser yazdı: 1) El-İnsaf bid-Delil fi Evsaf-in-Nil, 2) Kenz-üd-Dürer fi Hurufi Evail-is-Suver, 3) Gayet-ül-Mağnem fil-İsm-il-A’zam, 4) El-Menhec-üs-Savab fi Kubhi-İstiktabi Ehl-il-Kitab yazdığı eserlerden bazılarıdır.

İbn-i Düreyhim, hayvanlar hakkında Kitabü Menafi-ül-Hayevan isimli bir eser yazmıştır.

Arapça olan bu eserde, altın zemine çizilmiş ve hayvanları en ince detayına kadar gösteren 250 civarında minyatür vardır. Eser, 154 yaprak olup, her sayfada on üç satır bulunmaktadır. Baş kısmı kaybolmuştur. İnsan vücudunun sıvılarını ve gizliliklerini bildirmekle başlayan eserde, ehil ve vahşi hayvanlar ile, kuşlar, balıklar, sürüngenler, solucanlar, böcekler ve diğer hayvanlar ele alınmaktadır. Eserin çok güzel bir yazması, Escorial Kütüphanesindedir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.