İbn-I Bacce
Kısaca: on ikinci yüzyıldaEndülüs’te yetişen felsefeci ve mûsikî üstâdı ve bilim adamı. İsmi, Muhammed bin Yahyâ bin Sâig olup, künyesi Ebû Bekr’dir. İbn-i Bacce diye meşhur oldu. ...devamı ☟
İbn-i Bacce; tıb, felsefe, tabiat ilimleri, matematik, lügat, şiir ve musiki alanında söz sahibiydi. İbn-i Sina ve Farabi’nin eserlerini inceledi ve onların bozuk düşüncelerinin tesirinde kaldı. Büyük İslam alimi İmam-ı Gazali’nin eserlerini inceledi ve ona dil uzattı. Felsefecileri İslam alimlerine tercih ederek doğru yoldan ayrıldı. Ömrünün sonuna doğru çalışmalarını tatbiki ilimlere yöneltti. Tıb, eczacılık ve mantıkla ilgili çalışmaları oldu. Astronomi alanında Batlemyus’un (Ptolemy’nin) eserlerini inceleyerek, onun ortaya koyduğu sisteme ağır tenkidler yöneltti. Fizik ile ilgili incelemelerde de bulundu. Bilhassa hareket konusunda kendine has görüş ve izahlar ortaya koydu. İnsan psikolojisiyle ilgili olarak da çalışanİbn-i Bacce, zihni gelişmenin safhalarını izah ederek, buna mani olan zararlı şeyleri tesbit etti.
Eserleri:
Bilinen eserlerinden bazıları şunlardır: 1) Şerhu Kitab-is-Sem’-it-Tabii li-Aristotales, 2) Risalet-ül-Veda, 3) Kitabu İttisal-il-Akli bil-İnsan, 4) Kitab-ün-Nefs, 5) El-Füsul-ül-Kalile fi Siyaset-il-Medine, 6) Kitab-üt-Tecribeteyn ala Edviyeti İbni Vafıd.
İbn-i Bacce’nin eserleri Latince ve İbraniceye tercüme edilmiş ve Avrupalı bilginler tarafından incelenmiştir. Onun eserleri İbn-i Tufeyl ve İbn-i Rüşd gibi filozofların üzerinde derin etkiler bıraktı. İbn-i Bacce’nin bozuk düşüncelerinden etkilenen İbn-i Tufeyl ve İbn-i Rüşd, din bilgilerini kendi görüşlerine göre yorumlayıp anlatmaya kalktıklarından dolayı sapıttılar.
Bu konuda henüz görüş yok.