İslamiyet

İslam (Arapça: اَلْإِسْلَامُ, romanize: el-’İslām , Arapça telaffuz: [ɪsˈlaːm]) veya Müslümanlık, tek tanrı inancına dayalı en yaygın İbrahimî dinlerden biridir. Allah'ın elçisi olduğuna inanılan Muhammed aracılığı ile 7. yüzyılda ortaya çıkmış ve yayılmıştır. Takipçilerine, "iman etmiş" veya "inanan" anlamlarına gelen mümin veya "Allah'a teslimiyet gösteren" anlamına gelen Müslüman denir. Günümüzde İslam, dünya nüfusunun %24,1'ini oluşturmaktadır, 1,8 milyardan fazla takipçisi ile yeryüzünün, Hristiyanlıktan sonra ikinci büyük dinidir. Muhammed, İslam dinini yaymasının yanı sıra siyasi bir yapılanmaya gitmiş ve İslam Devleti'ni de kurmuştur. Daha sonraları halife ve hanedanlarca yönetilen bu devlet zaman içerisinde bir imparatorluğa dönüşmüş ve bu devletin bölünmesiyle farklı bölgelerde yeni Müslüman devletler oluşmuştur.

İslam inancına göre İslamın kutsal kitabı Kur'an'ı oluşturan ayetler ve sureler, Cebrail isimli melek aracılığıyla sözlü olarak Muhammed'e vahyedilir. İslamın temelinde tevhid inancı yatar ki bu kavram ilah olarak Allah'ın varlığına eşi ve benzeri olmadığına inanmak anlamına gelir. İslam' ın ana kaynağı olan Kur'an'ın dışında Muhammed'in hayatını, davranışlarını, sözlerini, mucizelerini ve hatta vahiy niteliğindeki Allah'ın sözlerini içeren hadis kaynakları da vardır.

Başlarda siyasî sonra da teolojik-kavramsal farklılıklar kazanmış olan Şiilik ve ana akımı temsil eden Sünnilik, başlıca İslam mezheplerini oluşturur. İslam toplumlarında kelâm ve fıkıh konuları ile ilgili çok sayıda mezhep bulunur. Günümüzde, geleneksel mezheplerin dışında modernist, Kur'ancı veya tarihselci olarak adlandırılan çeşitli görüşler ve yaklaşımlar da mevcuttur.

Rivayet kültürüne dayalı eserlerin dışında tarih bilimi açısından İslamın erken tarihi, ne zaman ortaya çıktığı, hangi coğrafyada doğup dünyaya yayıldığı konusu günümüzde belirsizliğini korumakta, bu konuda Mekke'nin dışında Petra başta olmak üzere farklı coğrafyalara işaret eden tezler ileriye sürülmektedir. Tartışmalarda geleneksel anlayışın işaret ettiği Hicaz bölgesi dışında; Petra, Petra'nın kuzeyinde bir bölge, Kufe ve Hire (Güney ırak) bölgeleri de öne çıkmaktadır. Kur'anda kullanılan dilin başlangıçta saf Arapça olmadığı ve Kur'anın yazım dönemi itibariyle sadece Petra bölgesinde kullanılan bir Arap dil yapısının Kur'anda kullanıldığı görülmektedir.

Kaynak:

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.