On altı yıl boyunca Almanya Başbakanlığı yapan politikacı olarak tarihe geçen Helmut Kohl, 1930'da Ludwigshafen kentinde doğdu. Frankfurt ve Heidelberg'de eğitim gören Kohl avukat oldu. Bir süre sonra Hıristiyan Demokrat Parti'ye katılan Helmut Kohl,1976'da Federal Parlamento'nun milletvekili bir üyesi olarak o yıllardaki başkent, Bonn'a gitti.
İyi bir çıkış yakalayan Kohl, kısa sürede partisinin genel başkanlık koltuğuna oturarak muhalafet lideri konumuna geldi. Schmidt koalisyonunun 1982'de çökmesiyle başbakan vekili olan Kohl, partisinin 1983 seçimlerini kazanması üzerine başbakanlık koltuğuna bu kez emaneten değil kalıcı olarak oturdu. Kohl, başbakanlıkta kaldığı süre içinde çok önemli başarılara imza attı.
Bu başarıların en dikkat çekeni iki Almanya'nın birleşmesini sağlamak oldu. Doğu Almanya'nın 1989'da Batı ile birleşmesinin ardından bir zamanların iki farklı ülkesi olan Birleşik Almanya'da 1990'da düzenlenen genel seçimleri Hıristiyan Demokratlar'ın kazanması üzerine bir kez daha başbakan oldu.
Kohl "Birleşik Avrupa" fikrinin ateşli savunucularından biri olmasına rağmen Türkiye'nin Avrupa Birliği adaylığına karşı tutumuyla dikkat çekti. 1998'de düzenlenen seçimlerden Sosyal Demokrat Parti'nin galip çıkması üzerine Kohl başbakanlığı Gerhard Schröder'e teslim etti.
Bir süre sonra partisinin genel başkanlığını da bırakan Kohl, Hıristiyan Demokratlar'a bir tür üstün hizmet nişanı anlamına gelen "Onursal Başkan" seçildi. Ancak, Kohl'ün iktidarı döneminde partisine yüklü miktarlarda yasadışı bağışlar yapıldığının ve Kohl'ün ülkede aranan bir silah tücarıyla ilişkisi olduğunun ortaya çıkması büyük bir politik skandala yol açtı.
Kohl onursal başkanlıktan istifa etmek zorunda kaldı. Kohl'ün yasadışı bağış yapanların isimlerini açıklamamakta direnmesi, Hıristiyan Demokrat Parti'de bir dizi artçı şoka neden oldu.