Şanlıurfa’nın bir diğer özelliği de dünyanın en büyük entegre bölgesel kalkınma projelerinden biri olan GAP’ın merkezinde yer almasıdır. Şanlıurfa, bu projenin hayata geçmesiyle birlikte önemli gelişmelere sahne olmaktadır.
Üniversitemiz Türkiye’nin yüksek öğrenim ve bilimsel araştırma standardlarını yükseltmeyi amaçlarken, aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Projesi’nin başarıya ulaşmasında da son derece önemli bir misyon üstlenmektedir. Bu misyonun unsurları;
- Sosyal ve kültürel değişime öncülük etmek, - Bilimsel çalışmalar aracılığıyla bölge kalkınmasını desteklemek, - Bölge dinamiklerinin rasyonel değerlendirilmesine olanak sağlayan bir platform oluşturmak olarak sıralanabilmektedir.
Üniversitemize adını veren tarihi Harran Kenti, Şanlıurfa’nın 44 km. güneydoğusunda yer alan, tarihte önemli olaylara sahne olmuş bir kent merkezidir.
Bir dönem Emeviler’e başkentlik de yapan Harran’ın asıl önemi ise İslamiyet öncesinden bu yana önemli bir bilim merkezi olmasından kaynaklanmaktadır.
Döneminin üniversitesi sayılan “Harran Okulu”nda din, astronomi, tıp, matematik ve felsefe alanlarında önemli çalışmalar yapılmıştır. Harran günümüzde de bir turizm beldesi olarak ilgi çekmeye devam etmektedir.
} HARRAN ÜNİVERSİTESİ'NİN KURULUŞU ~
Şanlıurfa’da kurulan ilk yüksek öğretim birimi “Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu”dur (1976). Sonra Dicle Üniversitesine bağlı Ziraat Fakültesi (1978), Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü (1984) ve Gaziantep Üniversitesine bağlı İlahiyat Fakültesi (1988) kurulmuştur.
Daha sonra 09.07.1992 tarih ve 3837 sayılı kanunla Harran Üniversitesi kurulmuş ve daha önce var olan okullar bu kanuna göre Harran Üniversitesine bağlanmıştır. Ayrıca Fen-Edebiyat, Tıp Fakültesi, Şanlıurfa Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü kuruluş kanununda yer almıştır.
1994 yılında Siverek, Hilvan, Suruç, Birecik, Viranşehir ve Bozova Meslek Yüksekokulları; 1995 yılında ise Veteriner Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Akçakale ve Ceylanpınar Meslek Yüksekokulları; 1997 yılında da Sağlık Yüksekokulu ve Kahta Meslek Yüksekokulu kurulmuştur.
Üniversitemiz bugün 7 fakülte, 1 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 9 araştırma ve uygulama merkezi ile faaliyetlerini sürdürmektedir.