Halimi Çelebi

Kısaca: Osmanlı âlimlerinin büyüklerinden. Yavuz Sultan Selim Hanın hocasıdır. İsmi Abdülhalîm bin Ali’dir. Kastamonulu olup, doğum târihi bilinmemektedir. 1516 (H. 922) senesinde Şam’da vefât etti. ...devamı ☟

Osmanlı alimlerinin büyüklerinden. Yavuz Sultan Selim Hanın hocasıdır. İsmi Abdülhalim bin Ali’dir. Kastamonulu olup, doğum tarihi bilinmemektedir. 1516 (H. 922) senesinde Şam’da vefat etti.

Zamanının alimlerinden ilim tahsil etti. Molla Alaeddin-i Arabi’nin hizmetlerinde bulunup, ondan ilim öğrendi. Molla Alaeddin-i Arabi’nin vefatından sonra, Arap diyarına gidip, çeşitli ilimleri tahsil etti. Hac vazifesini yerine getirdikten sonra, İran’a gitti ve oranın alimleriyle sohbetlerde bulundu. Tasavvuf büyüklerinden Şeyh Mahdumi’nin hizmet ve sohbetinde bulunup, tasavvufta ilerledi. Daha sonra asıl memleketi olan Kastamonu’ya döndü. Onun maddi ve manevi ilimlerdeki üstünlüğünü duyan ve henüz padişah olmamış olan Yavuz Sultan Selim, Trabzon’dayken Halimi Çelebi’yi kendine hoca edinip, ondan ilim öğrendi ve feyz aldı. Yavuz Sultan Selim ona pekçok iltifat ve ihsanlarda bulundu. Yavuz Sultan Selim Han ile birlikte Mısır Seferine katıldı. Mısır Seferi dönüşünde Şam’da vefat etti. Cenaze namazında Yavuz Sultan Selim de bulundu. Orada defn edildi. Nakledilir ki, Yavuz Sultan Selim Han, Anadolu topraklarına ayak basınca, sık sık hocasını hatırlar; “Mevlana Abdülhalim ile sefere çıktık, şimdi sadece onun hatıralarıyla dönüyoruz.” diyerek saygı ile sevgisini dile getirirdi.

Abdülhalim Efendi ilim ve irfanı yüksek, ilmiyle amil, fazilet sahibi bir zattı. Cömert, kerem sahibi ve halim (yumuşak huylu) idi. Az konuşur, çok dinlerdi. Kusur aramaz, herkesi bir takım üstün meziyetleriyle değerlendirirdi.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.