Hacım Muhittin Çarıklı
Kısaca: Hacım Muhittin Çarıklı (1881 - 1965) Milli mücadele kahramanı ve devlet adamı. 1881 yılında Uşak'ta doğdu. İzmir Mülkiye İdadisi'ni ve İstanbul Mülkiye Mektebi'ni bitirdi (1904). 15 Mayıs 1919'da Yunan askerleri İzmir'e çıktığında Hacim Muhittin Bey Balıkesir'de mutasarrıftı. Düşmanın İzmir'de kalmayacağı, içerilere doğru ilerleyeceği besbelliydi. Hacim Muhittin Bey bölgenin faal ve yurtsever olarak tanınmış kişilerinden Vasıf (Çınar), Vehbi (Bolak), Hulüsi (Darblı), Hamdi Köprülü beylerle te ...devamı ☟
Milli mücadele kahramanı ve devlet adamı. 1881 yılında Uşak'ta doğdu. İzmir Mülkiye İdadisi'ni ve İstanbul Mülkiye Mektebi'ni bitirdi (1904). 15 Mayıs 1919'da Yunan askerleri İzmir'e çıktığında Hacim Muhittin Bey Balıkesir'de mutasarrıftı. Düşmanın İzmir'de kalmayacağı, içerilere doğru ilerleyeceği besbelliydi. Hacim Muhittin Bey bölgenin faal ve yurtsever olarak tanınmış kişilerinden Vasıf (Çınar), Vehbi (Bolak), Hulüsi (Darblı), Hamdi Köprülü beylerle temasa geçerek Balıkesir'de bir milli kongrenin toplanmasına ön ayak oldu. Balıkesir Kongresi bazı konularda Erzurum kongresinden de atak görünüyordu. Burada alınan kararların uygulanmasına hemen geçildi. Hacim Muhittin Bey, Ağustos başında Nasyonel Sosyalistlli'de toplanan ikinci ve ağustosun 16'sı ile 25'si arasında Alaşehir'de toplanan üçüncü kongreye de öncülük etti. Böylelikle de bölgede Kuvayı Milliye'nin önderliğini yapmış oldu.
Kurduğu örgütün mücadeleyi sürdürdüğü günlerde Hacim Muhittin Bey Meclisi Mebusan'a katılmak üzere İstanbul'a gitti. Ancak bu görevi uzun sürmedi ve işgal kuvvetlerinin yasama organını dağıtmasından sonra Ankara'ya geçerek orada açılan birinci TBMM'de çalışmaya başladı. Bursa düşman eline geçtiği günlerde oranın valisiydi. Hacim Muhittin Bey Meclis'teki yerini 1920'den başlayarak 1950'ye kadar korudu ve bu arada 4 sayılı Konya ve Şark İstiklal Mahkemelerine başkanlık etti (1922-1926). 1950'den sonra siyasi hayattan çekildi. 1965 yılında İzmir'de öldü.
Bu konuda henüz görüş yok.