Gümüşsu, Simav

Kısaca: Gümüşsu olmuştur. Simav ' a mâl edilen Simav Fasulyesi bu topraklarda yetişmektedir. ...devamı ☟

Gümüşsu, Simav
Gümüşsu, Simav

Gümüşsu olmuştur. Simav ' a mal edilen Simav Fasulyesi bu topraklarda yetişmektedir.

Tarihi

Kelemyenice, Kütahya ilinin Simav ilçesine bağlı Gümüşsu beldesinin eski adıdır. Boğazköy, Kütahya ilinin Simav ilçesine bağlı Gümüşsu beldesinin bir mahallesidir. 4 Ekim 2004 'te Boğazköy ile yapılan birleşme referandumun da kabul çıkmış. 01.01.2006 tarihinden itibaren Boğazköy Kelemyenice Beldesinin 3. mahallesi olarak bağlanmıştır.

Kelemyenice'nin Tarihçesi

Kelemyenicenin kuruluş tarihi zamanımzdan 450.-500 yıl öncesine dayanır. İlk kuruluş yeri köyün güney batısında bulunan Kavacık mekiidir. Köy 80-100 hane olup köyün adı Balık Köydür. Rivayete göre , tahmini 1490 yıllarında bir kadın köyün ekmek fırınında ekmek yaparken çıkarmış olduğu yangın ,rüzgarında etkisiyle bütün köye yayılır. Bu yangın Balık köyün tamamen yok olmasına sebep olur. Balık köylüler evsiz kalmışlardır. Köy halkı Kanlı Cevizler mevkiinde çadır hayatı yaşamaya başlamıştır. O dönemde Simav Ovasının sahibi olan Germiyan oğullarında bir bey, halkın durumunu görür ve çok acır. Germiyan Oğullarından bir bey Kanlı cevizler mevkiinden halk ile birlikte hala dumanları tüten Balık köye varır. Köy halkının bazıları yıkıntıları temizleyerek ev yapma girişiminde bulunmaktadır. Germiyan beyi köy halkına buranın tekrar köy kurulmasının elverişli olmadığını söyler. İsteyene 30 yılda ödemek şartı veya ortaklık yapma koşulu ile yeteri kadar tarla verebileceğini söyler. Ve kendisinin 7 gün sonra geleceğini, arazi isteyenlerin kendisini beklemelerini söyler ve ayrılır. Beklenen gün gelir ve yangın zedelerin 15-20 hanesi Demirci köyü beldesine, 10-15 hanesi Öreyler beldesine, 10-15 hanesi Çaysimav beldesine bir kısmı da Göl Köyüne yerleşir. Kalan 20-25 hane aile 2-3 yıl Kavacıkta çadır hayatına devam ederler. Daha sonra (halk dilinde kelem) in bol yetiştiği Simav yolu (Eski Balık Köy Arası) üzerinde bulunan şimdiki yerleşim yerine 30 yıllığına satın alma veya ortakçı olarak planlı bir şekilde arsa dağıtılarak yerleştirilir. Köyün yerleşim alanında lahana bol olduğu için Kelemyenice adı verilir.

Boğazköy'ün Tarihçesi

Boğazköy'ün Osmanlı Döneminde ismi Kilise Köy (Kilise Karyesi)dür. Sebebide geçmişte Frigyalıların yaşadığından ve Friglerin gayri müslim olmalarından dolayı yörede bu yerleşkeye kilise denmiş.Daha sonra bu kilise ismi zamanla bozulmuş ve kise daha sonrada yöre halkının dilinde kise ye kısa yakıştırılmış ve bu isim 1950 lerin sonuna kadar devam etmiş.Halk arasında bu bölgeye hala Kiseköy denmektedir. SİMAV gölünün kurutulması gündeme gelir ve gölün sularını kısa köyden bir boğaz açılarak marmara denizine dökülmesi sağlanmış ve bu zamandan sonra köye yeni isim eklenir.Artık kısaköy ün ismi boğazköy olarak değiştirilmiitir. Geçmişte, hasır üretiminin hat safada olduğu bir zamanda Simav gölü kurutulmuş ve Boğazköy'ün verimli arazisi ortaya çıkmış. Köy sulak alanların kenarına kurulduğu için ve bölgeye hakim bir yerde olduğu için çok eski zamanlardan itibaren yerleşim birimi olmuştur.Belediye sayımında nüfüsu ikibinin altına düşen kelemyenice(1km) kasabasına bağlanarak bu kasabayla birlikte Gümüşsu adını almıştır BOĞAZKÖY tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Ancyranus ( veya Ancyra, Ankyra), Frigya'nın kuzey kısmında bir antik şehirdir. Galatya'da bulunan ve aynı ada sahip (Ancyra, Ankyra) kenti ile karıştırılmamalıdır. Tarihçi Strabo, Ancyra'nın Blaudos yakınında, Lidya tarafında "küçük bir şehir veya kale" olarak ondan bahseder. Verdiği tariflerden günümüzde Susurluk Çayı'nın kaynağı olan Simav gölünün kıyılarında Boğazköy (eski adı ile Kilise Köy)'deki kalıntıların Ancyra olması gerektiği anlaşılmaktadır. Eski çağlarda Ancyra gölün kıyısındaydı. Ancyra, batı Frigya'da Abbaitis bölgesinin baş şehriydi ve M.Ö. 2. yy'da üzerinde ΜΥΣΩΝ ΑΒΒΑΙΤΩΝ yazan paraların basıldığı yerdir. Uzun bir süre sonra, Nero zamanında, Ancyra kendi adını taşıyan paralar basmaya başladı, muhtemelen şehre Julia onursal adının verildiği dönemde (ΙΟΥΛΙΕΩΝ ΑΝΚΥΡΑΝΩΝ yazan Nero ve Poppaea parası). Daha sonra basılan paralarda sadece ΑΝΚΥΡΑΝΩΝ yazar. Ancyra paraları, Nero döneminden Philips döneminde kadar, yaklaşık 200 yıl sürer. Bazı paraların üzerinde bir gemi çapası tutan Zeus resmi bulunur.KÜTAHYA/SİMAV Ancyra, Türkler zamanında Angir adıyla anılıyordu. Coğrafya Gümüşsu, Simav ilçesine 12 km uzaklıkta İzmir yolu üzerinde olan bir köyüdür.Belde ovalık bir araziye kurulmuş olup kuzeyinde kurutulmuş olan Simav gölü güneyinde Simav dağları doğusunda Çaysimav Beldesi Batısında ise Bahtıllı Belediyesi bulunmaktadır. köyümüz içerisinde Nüfus Toplam :1.310 Erkek Nüfüsu: 609 Kadın

Nüfus

u: 701 Sosyal hayat Beldede 4 kıraathane 4 camii ( Kelemyenice Büyük Camii ; Kelemyenice Yeni Camii ; Boğazköy Büyük Camii ; Boğazköy Aşağı Camii ) 1 Mescit (Koca Mera Mevkiinde) 1 Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı kuran kursu bulunur. (Boğazköy Mahallelesinde) 1 Sağlık Ocağı (Hürriyet mahallesinde) 1 Sağlık Evi (Boğazköy Mahallesinde) Eğitim Okur yazarlık oranı % 96 olup.35 yaş altı gençlerin %90'ı en az lise mezunu, %20'si ise üniversitede okumakta veya üniversite mezunudur. Günümüzde beldede hiç bir Okul hizmet vermemektedir. Kelemyenice ilköğretim okulu ise 2009-2010

Eğitim

Öğretim yılında öğrenci yokluğu sebebiyle kapatılıp öğrencileri Çaysimav İlköğretim okuluna aktarılmıştır. Aynı şekilde Boğazköy mahallesinde bulunan ilköğretim okuluda aynı sebeple kapatılmıştır.

Kelemyenice Medresesi

Simav’da H.1317–1321/M.1898–1904 yılları arasında toplam 16 medrese bulunmaktadır. Bu medreselerden bir tanesi ise

Kelemyenice Medresesi

dir. Kelem Yenice Karyesi’nin medresesi olan bu medresenin banisi ve müderrisi Salih Efendi’dir. 1899 yılında medresede 33 öğrenci bulunmaktadır. 1900 ve 1901 yıllarında ise öğrenci sayısının 30’a düştüğünü görmekteyiz. 1903’te medresenin öğrenci sayısında artış meydana gelmiştir. Bu tarihte 47 öğrenci medresede öğrenim görmektedir. Ekonomi Köy halkı uzun yıllardan beri küçükbaş,büyükbaş hayvancılıkla ve tarım la geçimini temin etmektedir. Tarımın önemli kısmınıda kurutulan Simav gölü arazisinden faydalanılarak yapılır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.