Gökçedere, Demirözü

Kısaca: Gökçedere, Bayburt ilinin Demirözü ilçesine bağlı bir beldedir. ...devamı ☟

Gökçedere, Demirözü
Gökçedere, Demirözü

Gökçedere, Bayburt ilinin Demirözü ilçesine bağlı bir beldedir.

Tarihçe

Gökçedere Beldesi

Tarihi bir yer olan Gökçedere Bayburt’un Demirözü ilçesine bağlı bir beldedir. Yeşilyurt, Pınarbaşı ve Karşıyaka olmak üzere üç mahallesi vardır.

Gökçedere Beldesi

nin eski ismi Pulur dur. Pulur kelimesi toprak kale anlamına gelmektedir. Daha sonra beldemin kuzeyindeki çarhak olarak adlandırılan tepeden beldeye inen dere yatağından Gökçedere ismini almıştır beldenin ortasından akan çay dere değildir Halk tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Ayrıca arıcılık için de elverişli bir bölgedir. Gökçedere de gölet sayesinde sulak araziler artmıştır ve organik tarım için elverişlidir. Beldenin tam ortasından geçen Pulur (Gökçedere) Çayı ise, Akşar Beldesi yakınlarından Çoruh nehrine ulaşmaktadır. Tarihi eser olarak 1517 yılında Akkoyunlular tarafından yapılmış cami, hamam, medrese bulunmaktadır. Pulur (Gökçedere) Höyüğü i lk tunç çağına ait çanak çömlek bulunması ile önem kazanmıştır. Bayburt’a uzaklığı 43km Demirözü’ne uzaklığı 12km’dir.

Coğrafi Yapı ve İklim

Gökçedere Beldesi

doğuda Eymür, Bayrampaşa (Hığni); batıda Çimentepe (Kütüdü), Kavaklı (Poyuk); güneyde Petekli (Çorozma) ve Yakupabdal köyleri ile kuzeyde ise Gümüşhane'nin Kelkit ve Köse ilçeleriyle çevrilidir. Beldemiz coğrafi bölge olarak Karadeniz Bölgesi Doğu Karadeniz Bölümü Çoruh Havzasında bulunmaktadır. Beldemiz Çoruh Havzasının en doruk noktasında bulunan Beldelerden biridir. Beldemiz iklim açısından Doğu Karadeniz İle Doğu Anadolu arasında geçiş bölgesi durumundadır. Ortalama denizden yükseklik 1700’dür. Doğu Karadeniz de yeralmasına rağmen karasal iklimin özellikleri görülen beldemizde kışlar soğuk ve kar yağışlı yazlar ise az yağışlı ve sıcak geçmektedir. Buna rağmen Gökçedere Göleti etkisinde kalan Pulur çayı ile Eymür Göleti çeveresinde sulu tarım olarak şekerpancarı ağırlıklı olmak üzere arpa, buğday, mercimek, patates,fasulye, mısır, lahana (kelem), korunga, fiy gibi ürünler yetiştirilmektedir. Halkın büyük bir kısmı tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamakta ol up, hayvancılık ve tarım aile işletmesi olarak kendini göstermektedir.

Kültür

ÇEPNİ OĞUZ TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Dış bağlantılar * Gökçedere Belediyesi * Gökçedere Haber * YerelNet

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.