Bölümleri ve özellikleri
Mağara içi damlataş birikimi yönünden son derece zengin olan Gökgöl Mağarası, traverten, sarkıt, dikit sütunlar ve damlataşlar ile süslüdür.Girişten Büyük Çöküntü Salonu` na kadar uzanan bu bölüm 2-15 metre genişlik, 1-18 metre yükseklikte olup, Fosil Giriş, Damlataşlar Galerisi, Çöküntü Salonu, Muhteşem Salon, Büyük Çöküntü Salonu ve Harikalar Salonu gibi adlarla nitelendirilmiştir. Aydınlatması yapılan bu alanda yürüyüş parkuru, köprüler ve seyir terasları bulunmaktadır.
Gökgöl Mağarasının yapılan araştırmalara göre astım hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir. Yaz günlerinde doğal bir serinliğe sahiptir. Mağaranın 875 metresinden sonraki bölümlerinin hizmete girmesi için zonguldak Valiliğince etüd çalışması başlatılmış, devam etmektedir.
Turizm ve ziyaretler
Gökgöl Mağarası` nın ilk 875 metresi turizm amaçlı kullanıma açılmıştır. Mağarayı 2001-2002-2003 yıllarında toplam 97.846 kişi, sadece 2003 yılında ise 38.705 kişi ziyaret etmiştir.Artık kullanılmayan kısımlara doğru gidilirken gökgöl mağarası`nın yeniyeni yerleri keşfedilmeye başlanimiştır.En sonun da Gökgöl Mağarası`na gelen ziyaretçi sayısının artmasıyla çevredeki esnafında yüzü gülmeye başladı.Projeler
Mağarayı ziyaret eden ziyaretçilerin mağara çıkışında oturup dinlenebilecekleri ve hediyelik eşya satışı yapılabilecek bir kafe ve satış reyonu tarzında bir proje hazırlanmış ve tasdik için Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu`na gönderilmiş olup tasdikini müteakip proje gerçekleştirilecektir.Ayrıca Zonguldak ilinde 1000 metrenin üzerinde uzunluğu olan Kızılelma- Cumayanı- Erçek- Sofular- Ilıksu- İnağzı- Çayırköy ve Kdz. Ereğli ilçesinde Cehennemağzı Mağaraları bulunmaktadır.Bunlardan yukarıda bahsedilen Zonguldak Gögöl Mağarası ve Ereğli Cehennemazğzı Mağarasının aydınlatma ve gezi yolları yapılmıştır.