Gresham Yasası

Kısaca: Gresham yasası ``kötü paranın iyi parayı kovması`` yasasıdır. Bu yasaya göre, göreli nominal değerleri aynı, fakat külçe değerleri farklı iki madeni paradan külçe değeri yüksek olan dolaşımdan çekilir. Böylelikle, külçe değeri küçük olan para -Thomas Gresham bu parayı ``kötü para`` olarak adlandırır-, külçe değeri yüksek olan parayı -yani ``iyi para``yı- kovmuş olur. Yani sonuçta kötü para piyasada egemen hale gelecektir. ...devamı ☟

Gresham yasası ``kötü paranın iyi parayı kovması`` yasasıdır. Bu yasaya göre, göreli nominal değerleri aynı, fakat külçe değerleri farklı iki madeni paradan külçe değeri yüksek olan dolaşımdan çekilir. Böylelikle, külçe değeri küçük olan para -Thomas Gresham bu parayı ``kötü para`` olarak adlandırır-, külçe değeri yüksek olan parayı -yani ``iyi para``yı- kovmuş olur. Yani sonuçta kötü para piyasada egemen hale gelecektir.

Gresham Yasası`na ilişkin tipik örnek altın ve gümüş sikkelerin birlikte dolaşımda bulunması durumudur. Buna göre gümüş (kötü para), altını (iyi parayı) dolaşımdan çıkarmıştır.

Gresham Yasası, İngiltere`de Kraliçe I. Elizabeth`in mali danışmanı Sir Thomas Gresham`ın (1519-1579) adıyla anılmaktadır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.