Gravimetrik Analiz nisbeten az alet istemesi ve öğrenilmesi kolay olması nedeni ile hem öğretim işlerinde hem de pratik uygulamada çok yararlıdır.
Gravimetrik analizde aranan maddenin ya kendisi veya uygun bir reaktif ile sulu ortamda çözünmeyen dayanıklı ve belli bileşimdeki bir bileşiği çözeltiden tamamen çöktürülerek ayrılır. Bu çözelti gene aynı bileşimde veya daha başka fakat belirli ve sağlam bir bileşiği halinde sabit tartıma getirilerek tartılır. Sabit tartıma getirme bazen kurutma koşullarında bazen de yüksek sıcaklıklarda kızdırılarak yapılmaktadır. Böylece miktarı ve bileşimi bilinen bir çökelek yardımıyla aranan madde miktarı ve konsantrasyon hesaplanmaktadır.
Gravimetrik analizde elde edilen çökeltiler çözelti ortamından çeşitli şekilerde alınabilir. Fakat, genellikle ya bir gooch krozesinden süzülür ya da huni üzerine yerleştirilmiş bir süzgeç kağıdından süzülerek ayrılmaktadır. Gooch krozesi ile yapılan süzmede çökelti kroze ile sabit tartıma getirilir. Süzgeç kağıdı kullanılarak ayrılan çökelti önce kurutulur. Daha sonra yaklaşık 900 oC de kızdırılır. Bu olay için sabit tartıma getirilmiş bir kroze içine çökelti ile birlikte yerleştirilen süzgeç kağıdı fırında yakılır. Süzgeç kağıdı külsüz olduğu için tamamen yanarak uzaklaştırılan huiye çökelti kalacaktır.