Goju Ryu, Dunya Karate Federasyonu WKF`nın resmi olarak kabul ettiği dört Karate Stilinden biridir. Okinava kökenli Karate stili olan Goju Ryu, Japonca ``Sert-Yumuşak Okul`` anlamına gelmektedir. Çin kökenli, `iki karşıt ögenin birleştirilmesi" esasına dayanan ``wu pei chih`` doktrinine dayalıdır. Tüm Karate Stilleri içinde Çin Kökenli Savaş Sanatlarından en çok etkilenen Goju Ryu`dur. Stilin ortaya çıkışı Okinava Adasının Naha Kasabasından olan Kanryo Higashionna, (1850-1915)`ya dayanır.
Tarihçe
Goju Ryu karate Stili, Kanryo Higashionna`nın Naha Te stilinden gelişerek meydana gelmiştir. Naha Te`nin geçmişini Kung Fu`nun beş hayvan stiline kadar takip edebiliriz. Yaklaşık 10 yıl Çinde savaş sanatları eğitimi alan Kanryo Higashionna Okinavaya döndüğünde yerel dövüş tekniğini Çinde öğrendiği prensiplerle sentezleyerek, Yardımcısı Chojun Miyagi ile birlikte öğretmeye başlamıştır.1916 yılında Kanryo Higashionna öldüğünde, Chojun Miyagi stilin fiili yöneticisi olmuştur. Usta Miyagi, uzun yıllar Çinde kalarak ve Çinli Kung Fu ustaları ile çalışarak, tekniği geliştirmiş, Gerek Okivnava gerekse Japonya`da birçok izleyici ve resmi yetkili önünde gösteriler yaparak stilinin tanınmasını sağlamıştır. Kitlelere ulaşmasını sağladığı için stilin kurucusu olarak anılır.
Bugün dünyanın pek çok yerinde Goju Ryu stili çalışılmaktadır.
Goju Ryu`nun Türkiye Gelişi ve Sensei Fatih İNCE
1960 yılında doğdu. 1976 yılında sınıf arkadaşı Cengiz TASDELEN`in teşvik ve yardımı ile Taekwon-Do`ya başladı. Milli Taekwondocu ve antrenör Abit KILIC`ın Siyah kuşak sınavında dikkatini çeken İnce 1979 yılında Taekwon-doda siyah kuşak oldu. 1982 yılında Karate-Do`ya geçiş yaparak 1986`da SHODAN oldu. Birçok il ve bölge birincilikleri kazandı, 1987`de Ankara (SESAM) da açılan ilk Kıdemli Antrenör kursunu başarı ile tamamlayarak Resmi Karate-do Antrenörü sertifikasını dönemin Karate Federasyonu Baskanı Sn. İbrahim ÖZTEK`in elinden alarak İzmir`de kendi gayreti ile kurduğu GOJU-RYU KARATE-DO SPOR Salonu isimli ilk resmi Dojo`sunu açtı. Yurtiçi ve yurtdışında (Fransa, İsveç, İspanya, İngiltere, Hollanda, Japonya, Almanya ve Kanada`da) bir çok kurs ve seminerlere katılarak değişik spor dergileri ve gazetelerde inceleme-araştırma makaleleri yayınladı. Savaş Sanatlari sporları konulu panellerde kamuoyunun bu sporları doğru anlama ve algılaması için çeşitli konuşmalar ile TV programlarına katıldı. 1990 yılına kadar çalışmış olduğu eski stilini dünya standartları (World Karate Federation) dışında kaldığı için bırakarak, GOJU-RYU Karate-do ekolünde Uluslararası düzeyde inceleme ve araştırmalar yapmak için yurtdışına gitti. 1991 yılında kısa adı I.O.G.K.F. olan Uluslararası Goju-Ryu Karate-do Federasyonuna üye oldu. I.O.G.K.F.`nin başkanı Shihan Morio HiGAONNA (9.Dan)`ın resmi davetlisi olarak Fransa`da düzenlenen Europian Goju-Ryu Karate-Do GASSHUKU,(AVRUPA GOJU-RYU KARATE ANTRENÖRLERİ) eğitim kursuna çağrıldı. Bu kursta Okinawa`lı üstad Shihan HIGOANNA tarafından özel olarak eğitildi. Her yıl tekrar eden Avrupa seminer ve kurslarını başarı ile bitirdi. 1991 yılında Dünya Goju-Ryu federasyonunun ilk Türkiyeli üyesi, 1992 yılında GOJU-RYU KARATE-DO Instructor, 1993 yılında Isvec, Stockholm`da yapılan kursta CHIEF INSTRUCTOR “Türkiye Goju-Ryu Başantrenörü ve Türkiye Temsilcisi” sertifikasını bizzat Shihan Morio HiGOANNA`dan aldı. 1995 yılında İspanya`da düzenlenen 13.Avrupa Semineri sonrasında Shihan HIGAONNA tarafından Goju-Ryu Karate`yi Türk Cumhuriyetleri ile İslam ülkelerine tanıtmakla görevlendirildi. I.O.G.K.F`nin Türkiye temsilcisi olan Sensei İnce, 1991-2000 yılları arasında 9 yıl kısa adı T.O.G.A. olan Goju-Ryu Karate-do Spor Kulubünün de başkanlığını yürüttü. 2000 yılında ailesi ile birlikte Kanada`ya göçmen olarak yerleşen Sensei İnce, 2002 yılında Canadian Karate Federation`un actigi hakem kursunda (National Referee) Milli Hakem oldu. Aynı yıl bir Community Centre`de Karate eğitmeni olarak görev aldı. Halen Kanada`nın Toronto şehrinde yaşamına ve Karate antrenörlüğüne devam eden Sensei İnce, Kanada`da düzenlenen tüm Ulusal ve Uluslararası Turnuvalarda Milli Hakem olarak görevine devam etmekte olup, WKF 5.Dan, TCKF`dan 2.Kd. Karate-Do Antrenörlük belgesine sahiptir..Ülkemiz, Sensei Fatih İNCE`nin üstün gayretleri sonucunda Uluslararası Goju-Ryu Karate-Do camiasının bir üyesi olarak uygar dünya ülkeleri arasında layık olduğu yeri almıştır.
Sensei ince`nin e-posta adresi; [email protected]
Ayırdedici Özelliği
Goju Ryu Karate stilinin özelliği Geleneksel Kapalı Sistem dövüş sistemi Shorin Ryu özelliklerini hala devam ettirmesidir. Kapalı dövüş sistemi; rakibe yakın mesafede kalarak, kontrolü ele almaya çalışmak ve bedensel teması kesmeyerek kontrol üstünlüğünü elde tutmaya çalışmak üzerine kuruludur.Bu yüzden daha doğal, dolayısıyla dar, yüksek ve sağlam duruşlar ile direk hareketler tercih edilir.
Ayrıca ismini de aldığı, sert-yumuşak özelliklerinden biri olarak teknikler benzer stillere göre daha sert çalışılır. Tekniklerin daha güçlü yapılabilmesi için Chojun Miyagi tarafından geliştirilen nefes sistemini kullanır.
Goju Ryu Kataları stilinin dövüş stratejilerini eksiksiz biçimde öğretmek için özenle seçilmiş ve düzenlenmiştir.
Önemli Katalar
Goju Ryu Stilini ifade eden başlıca önemli katalar şunlardır;- Geki Sai Dai Ichi
- Geki Sai Dai Ni
- Saifa
- Sanchin
- Seiyunchin
- Shisochin
- Sanseiru
- Seipai
- Tensho
- Seisan
- Kururunfa
- Suparinpei
misafir - 9 yıl önce