Glokom Tipleri
Kısaca: GLOKOM TİPLERİ Glokom, genel olarak 4 grup altında incelenebilir. 1 - KRONİK AÇIK AÇILI GLOKOM (Sinsi Seyirli Glokom) En sık rastlanan glokom tipi olup, drenaj açısının elastikiyetinin azalması sonucu oluşur. Drenaj açısı zamanla elastikiyetini yitirerek göz içi basıncının giderek yükselmesine sebep olabilir. ...devamı ☟
1 - KRONİK AÇIK AÇILI GLOKOM (Sinsi Seyirli Glokom) En sık rastlanan glokom tipi olup, drenaj açısının elastikiyetinin azalması sonucu oluşur.
Drenaj açısı zamanla elastikiyetini yitirerek göz içi basıncının giderek yükselmesine sebep olabilir. Eğer bu yükselen basınç optik sinir hasarına yol açarsa bu durum "Kronik Açık Açılı Glokom" olarak adlandırılır. Erişkin glokomlu hastaların % 90'ından fazlasında bu tip glokom vardır. Kronik açık açılı glokom görme sinirinde yavaş yavaş ve ağrısız olarak yıpranmalara sebep olabilir. Hasta optik sinirinin hasarı çok büyüyene dek problemin farkına varmayabilir.
Görme kaybı, etrafın görülmesinin azalmasıyla kendini gösterir. Bilgisayarlı görme alanı muayenesi ile görme alanı kaybının oranı saptanabilir. Bu tip glokomun tedavisinde öncelikle göz içi basıncını düşüren ve görme sinirini koruyacak göz damlaları kullanılır. Göz içi basıncı düşmezse laser tedavileri veya cerrahi tedavi uygulanır.
2 - AÇI KAPANMASI GLOKOMU Bazen gözün drenaj (boşaltama) açısı aniden kapanabilir. Bu sanki bir küvetin deliğini bir parçanın aniden tıkayıp, küvette suyun birikmesine sebep olması gibi bir olaydır. Gözün renkli kısmı olan iris, drenaj açısını tıkayarak, kapanmasına neden olabilir. Göz içi basıncı hızla yükselir.
Akut (ani) kapalı açılı glokom belirtileri ise; ani görme bozukluğu, şiddetli göz ağrısı, baş ağrısı, ışıkların etrafında renkli hareler görme, bulantı ve kusmadır. Açı kapanması glokomu acil tedavi gerektirir. Tespit edildikten sonra hemen ilaç tedavisine başlanır ve laser veya cerrahi yönetmle 'iridoktomi' denilen kanal açılması işlemi uygulanır. Eğer acil teadvi edilmezse görme kaybı gelişme ihtimali çok yüksektir.
3 - İKİNCİL GLOKOMLAR Drenaj açısının belirli bir sebeple hasar görmesi sonucunda oluşurlar. İkincil glokomlar; kazalar, bazı ilaçların kullanımı (kortizon vb.), tümörler, iltihaplar, anormal kan damarları oluşumu (ileri diabet vb.), sonucunda gelişebilirler.
Tedavi nedene yöneliktir, göz iç basıncını düşüren ilaçlar kullanılır.
4 - KONJENİTAL GLOKOM Çok nadir bir durumdur. Konjenital glokomda drenaj açısı doğumdan itibaren anormaldir. Aile çocuklarının gözlerinde; büyük göz (erişkin gözünden daha elastiktir), bulutlanma, ışık varlığında sulanma ve ışıktan kaçma farkedebilir. Çocuk hemen bir göz doktoruna götürülmelidir. Konjenital glokomda tedavi cerrahidir. İlk tedavi başarılı olmazsa ikinci hatta üçüncü defa cerrahi gerekebilir. Cerrahi sonrasında gerekirse göz içi basıncını dengeleyen damlalar kullanılır.
Konjenital glokomlu çocukların takibi çok dikkat gerektirmektedir.
Bu konuda henüz görüş yok.