Giresun Tarihi

Kısaca: Giresun liman şehri İyonya (Batı Anadolu) kolonisi olarak kurulmuş, fakat İyonya hâkimiyeti sâhilden öteye girememiştir. M.Ö. ...devamı ☟

Giresun liman şehri İyonya (Batı Anadolu) kolonisi olarak kurulmuş, fakat İyonya hakimiyeti sahilden öteye girememiştir. M.Ö. 6. asırda Perslerin istilasına uğramıştır. Makedonya Kralı İskender burasını ele geçirememiştir. Pers asıllı olup bilahare Yunanca konuşan ve Hıristiyanlaşan (Ortodoks olan) Pontus Krallığı bu bölgeye, Kuzey Karadeniz ve Kırım’a hakim olmuştur. Roma İmparatorluğu M.Ö. 2. asırda Lucullus emrinde Roma ordusunu göndererek Mithridates’in direnmesine rağmen Pontus Krallığı, bir eyalet şeklinde Roma İmparatorluğuna bağlandı. M.S. 395’te Roma İmparatorluğu parçalanınca bu bölge bütün Anadolu gibi, Doğu Roma’nın (Bizans) payına düştü.

1071 Malazgirt Zaferinden sonra Anadolu fatihi ve Anadolu’da Türk devletini kuran Kutalmışoğlu Birinci Süleyman Şah tarafından fethedildi. Haçlı Seferleri esnasında Türkler, bir müddet buradan çekildi ve yeniden bu bölgeyi Bizanslılar istila etti. 1204’te Dördüncü Haçlı Seferinden sonra burası Trabzon Bizans İmparatorluğunun eline geçti. Türkler, Giresun’u 1381’de geri aldılar. Selçuklu Devleti yıkılınca bölge, Canik Beyliğinin eline geçti.

Yıldırım Bayezid devrinde Osmanlı Devletine ilhak edildi ise de, kesin olarak Fatih devrinde 1461’de Osmanlı Devletine dahil oldu.

Osmanlılar devrinde, Trabzon beylerbeyliğine (eyaletine) bağlı bir kaza merkeziydi. Cumhuriyetten az önce 1920’de müstakil mutasarrıflık (vilayet- il) oldu. Birinci Dünya Harbi sonunda Giresun gönüllü birlikleri, Rusların Giresun’u işgalini önledi. Giresun gönüllü birlikleri İstiklal Harbinde de büyük yararlıklar gösterdiler. Cumhuriyet döneminde bütün mutasarrıflıkların il olması üzerine Giresun da il olmuştur.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.