Sayıları çeşitli dönemlerde 77 bini aşan Geçici ve Gönüllü Köy Korucuları, idari bakımdan muhtarın, mesleki bakımdan ise Jandarma Bölük Komutanının emir ve komutası altındadırlar.
Korucular TBMM Faili Meçhul Siyasi Cinayetler Araştırma Komisyonu raporuna göre çoğu kez hem devletten maaşlarını almışlar, hem de terör örgütüne -kimi zaman korkudan, kimi zaman isteyerek- yardım ve yataklık yapmışlardır. Bazıları ise korucu kimliği ile silah, uyuşturucu vb. kaçakçılığı yapmışlardır. İşledikleri fiiller yüzünden mahkemece aranan korucular, maaşlarını düzenli olarak aldıkları halde yakalanamamışlardır. Korucular yörede etkili olan aşiret sistemi yüzünden aşiret ağalarının emri ile hareket eder olmuşlar; kendi yandaşları olmayan kişilere PKK taraftarıdır diyerek baskı uygulamışlardır.
1985 yılında başlatılan Koruculuk uygulamasında 1997 yılına dek geçen süre içerisinde 23 bin 817 geçici köy korucusu görevinden uzaklaştırılmıştır. Bu korucuların 20 bin 319`unun görevi ihmal suçunu işlediği açıklanmıştır. İçişleri Bakanlığı`nın açıkladığı rakamlara göre, koruculuk uygulamasının başlatıldığı tarihten günümüze kadar geçen 21 yıl içerisinde, 2 bin 402 korucu terör suçlarına karışmış, 936 korucu hakkında mala karşı işlenen suçlardan, 1234 korucu hakkında şahsa karşı işlenen suçlardan, 428 korucu hakkında da kaçakçılık suçundan işlem yapılmıştır "21 Yılda 5 Bin Köy Korucusu Suça Karışmış", Radikal , 27 Temmuz 2006 .
Geçiçi Köy Korucularının, kendileri için sağlanan fonların her il valiliğince hazırlanan yönergelere uygun olarak kullanılması gerekmektedir. Bu amaçla, örneğin, Şırnakine ait olarak hazırlanan örnek yönerge şöyledir: Şırnak İli ve İlçeleri Geçici Köy Korucuları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma fonu Yönergesi