Gemeinschaft ve Gesellschaft

Kısaca: Ünlü sosyolog Ferdinand Tönnies’in Almanca’da cema­at ve cemiyet anlamına gelen temel toplum birimleri için kullandığı terimler. ...devamı ☟

Ünlü sosyolog Ferdinand Tönnies’in Almanca’da cema­at ve cemiyet anlamına gelen temel toplum birimleri için kullandığı terimler.

Doğal irade ve rasyonel irade ayırımına dayanan söz konusu cemaat cemiyet ayırımında, cemaate hakim olan unsurlar kan bağı, komşuluk, arkadaşlık, akrabalıktır. Başka bir deyişle, aile, akrabalık sistemleri, klanlar ve dini cemaatlerin kendisine örnek olarak verilebileceği Gemeinschaft ya da ce­maatte, dürtüleri, bilinçdışı güdüleri, duygu­sal istekleri ve duyguların kendiliğinden dı­şavurumunu kapsamına alan doğal irade çok etkilidir. Burada ilişkiler senli benli, yüzyü­ze, içten ve süreklidir; cemaate hakim ola özellik birlik ve dayanışma olup, onda bireylerin siyasi, ticari amaçlara hizmet etmeye rolleri duygusal ağırlıklıdır.

Buna karşın, cemiyet, rasyonel iradenin eseri olup, kendisi için değil de, bir amaç için varolur. Kentleşme, endüstriyel hayat, toplumsal hareketlilik, ayrıcinstenlik gibi unsur ve özelliklerle karakterize olan Ge­sellschaft, gayrişahsi ilişkilerin, kişisel çıkarların ön planda olduğu toplumsal birim­dir. Gesellschaft tipi ilişkilere örnek olarak,  modern yönetimlerin bürokrasisi, ordular ve endüstri örgütleri verilebilir.

Tönnies’in Avrupa’nın modernleştirilmesiyle ilgili tezine göre, birincisinden ikincisine doğru geçiş bir rasyonalizasyon süreciyle olur.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.