Oce Kültür Şenlikleri
Kuruluş
Yeniyol (eski adı Oce) Köyü gençleri gündüz işlerini yaptıktan sonra akşamları birlikte zaman geçirmek için konak`ta (köy halkının düğünlerinin ve geleneksel Yeniyol (Oce) Köyü Şenlikleri`nin yapıldığı yer) buluşurlar, türküler söylerler, horon oynarlar, sohbet ederler, tartışırlar, eğlenirler, spor karşılaşmaları yaparlar. Bu bir süre böyle devam eder ve akıllarına önceden de yapılmış olan bir tiyatro oyununu (Yengeç Sepeti, Can Şenliği Oyuncuları) oynamak gelir. Bu sırada köyde bayanlar için halı kursu vardır ve onlarında akıllarına yaptıkları halıları bir sergi ile insanlara sunmak gelir ve tiyatro oyununun yanına bunu da eklerler. Ayrıca daha önceden köyün gençlerinin oluşturduğu, çevre köylerde gösteriler yapan bir folklor ekibi de vardır. Bu ekipte açılış gösterisi yapmaya karar verir ve şenliğin ana hatları oluşmuş olur. 1998 ağustos`unda gençler hazırdır ve halk oyunu ile başlar eğlence, bayanların hazırlamış olduğu serginin açılışı yapılır, tiyatro oyunu oynanır, spor karşılaşmaları yapılır ve köy sorunlarının konuşulduğu söyleşiler ile eğlence son bulur. Bu yıl 10. su düzenlenen Geleneksel Yeniyol (Oce) Şenlikleri`nin ilki büyük bir başarı ile ilk sınavını vermiş olur. Yazın sonuna doğru gençler sonraki yıl da yapmaya karar verirler ve konak`ı güzelleştirmek için köyün bazı işlerini yaparlar. Konak`a televizyon, santranç, tavla, vs. malzemeler alırlar ve insanların birlikte birşeyler yapmaları, biraraya gelmeleri sağlanır ve eğlencenin Oce Kültür Şenlikleri adı altında yapılmasına karar verilir.
Amaç
Köyden göç eden ve başka il ve ülkelerde yaşayan insanları köye dönüşe ve yatırıma özendirmek, köyde birlik beraberliği sağlamaktır. Köyün yetiştirdiği bilim adamlarını, aydınlarını, politikacılarını, iş adamlarını, bürökratlarını, esnaflarını köye sahip çıkmaları için bu etkinlik vasıtasıyla birbirleri ile tanıştırmak, kaynaştırmak ve diyalog ortamı sağlamaktır. Ayrıca köyün gençlerini kendilerine örnek alabilecekleri insanlarla bir araya getirmek, üniversiteye gitmelerine sebep ve yardımcı olmaktır. Karadeniz`in şirin sahil köyünün işlenmemiş, el değmemiş doğal yapısıyla gelen misafirlerine tanıtmak, kendi çevrelerine ve ülkelerine tanıtımını gerçekleştirmektir. Bölge insanının sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesini, açılacak olan sergiler ve açık oturumlar vasıtasıyla aktarmaktır. Köyün doğal güzelliklerini tanıtmak, yayla turizmine zemin hazırlamaktır. Mahalli folklorumuzu, örf-adet ve geleneklerimizi bozmadan tanıtmak ve yaşatmak (imece, yayla göçü, şifalı kara kovan balı ile çay ve kivi üretimi gibi)`tır. Köyün gelişimi için emek veren köyün ileri gelenleri, vefat etmiş olan nineleri, dedeleri anmak ve gelecek nesillere de unutturmamak şenliğin doğrudan ve dolaylı olarak üstlendiği amaçlarıdır.
İçerik
Şenlikler hep bir kutlama havası içinde geçer, başlarken temsili olarak yayladan gelen büyükler türkü söyleyerek gelirler, bayanların sırtlarında sepetleri; içinde yaylada yapmış oldukları katuk (tereyağı, süt, minci vs.) yayla çayı, yayla lahanası bulunur erkekler ise hemen çadır kurarlar ve bayanlar haşil (mısır unundan yapılan yemek) yaparlar, ve bu hepbirlikte yenir. Sonrasında Helesa Yalesa Hesa Yisa çekilir, sözler şöyledir;
Helesa yelesa Hesa Yisa Heyamola heyamola
Uzun çarşi çamur oldi Helesa yalesa Baklavalar hamur oldi Helesa yalesa Kız babasi cavur oldi Helesa yalesa, heyamola hisa Hisa Hop
Heyamola Biz siza gelduk Heyamo heyamo Kapıları taşlıyalum mı Heyamo heyamo Eğlenceye başlayalıum mı Heyamo heyamo
Erkekler ve bayanlar tarafından halka oluşturularak tulum eşliğinde söylenir ve sonrasında herkes horona katılır ve ilk horon oynama keyfine burada başlanır. Sonrasında şenlik başkanı bir konuşma yapar konuşmada o yıl vefat edenler anılır, evlenenler tebrik edilir, güzel olaylardan bahsedilir. Bunun devamında ise köyün ileri gelenleri ve şenliğe katılan büyükler; kaymakam, vali ve üst düzey bir komutan, birer konuşma yapar,Şenlik yemeğine geçilir. Şenlik yemeği bir çeşit imece gibidir. Köyün her evine tek tek yapabilecekleri yemekler sorulur ve şenliğe direk olarak her evin katılımı sağlanmış olur. Menüde genelde pilav, bir kaç çeşit baklava, laz böreği, sarma (lahana dolması), ayran ve kırmızı et bulunur. Yemek dağıtımı büyük bir titizlikle köyün gençleri tarafından katılımcaların (1500 kişiye yakın) oturdukları yerlere yapılır. Bu sırada ise (son 5 yıldır) köyde yaşamış olup ya da köy ile ilgisi olmuş olup vefat etmiş insanların fotoğrafları dev bir perdeye yansıtılır ve vefat etmiş olan insanlarında anılması sağlanır. Bunun dışında yayladan görüntülerde gösterilir. O anda yaylada olan insanları, yaylanın güzel yerlerinin fotoğrafları ve videoları, yaylaya hiç gitmemiş olan veya uzun süredir gidemeyen insanlara gösterilir. Sonrasında sıra kısa skeçlere gelir. Gençler yaz boyunca çalışmalarını, 1913 yılında yapılan ilk köy okulu; Şevkibey İlkokulu, ve çevresinde sınırlı olanaklarla köydeki okuma odası binasında yaparlar. Hazırlamış oldukları skeçleri ve tiyatro oyunlarını sunarlar. Artık insanlar horon oynamak için sabırsızlanmaya başlar ve horona geçilir. Gecenin ileri saatlerine kadar tulum eşliğinde horon oynanır ve ilk gecenin sonuna gelinir. İkinci akşam spor yarışmaları başlar. Gündüz voleybol turnuvası, santranç turnuvası, tavla turnuvası, masa tenisi turnuvası müsabakları devam eder, akşam ise köy sorunları ile ilgili bir toplantı düzenlenir ve sorunlar köyün ileri gelenlerine yöneltilir, tartışma ortamı oluşturulur, sorulara cevap aranır. Köyün problemleri belirlenir ve çözümler aranır. Söyleşi sonrasında horon ile devam edilir. Bir kaç gün kısa skeçler ve spor müsabakaları devam eder ve akşam horon ile son bulur.Ayrıca gündüzleri çocuklar için sahilde yüzme yarışı, ve sahilden şenlik alanına bisiklet yarışmaları düzenlenir. Son akşam ise spor karşılaşmalarının final maçları oynanır. İlk üçe giren takımlara ve oyunculara ödülleri verilir. Sonrasında çevre ilçelerde ki dükkan sahiplerinden toplanan hediyeler ve eğer bulunabilmişse sponsorların vermiş olduğu hediyeler çekiliş ile katılımcılara verilir. Şenlikte emeği geçen herkese katkılarından dolayı plaketler verilir. Sonrasında şenlik başkanı kapanış konuşmasını yapar ve horon ile başlayan şenlik yine horon ile son bulur.
Şenliğin bitiminden bir kaç gün sonra yapılmış olan şenlik için bir toplantı düzenlenir. Bu toplantıda o yıl düzenlenen şenlik için yorumlar dinlenir ve gelecek yıl neler yapılabileceğine dair fikirler sunulur. Gelecek yılın komitesi de bu toplantıda oluşturulur. Ayrıca şenliği düzenleyen gençler de hep birlikte şenliği düzenlemenin yorgunluğunu atmak için günübirlik bir gezi düzenlerler.
Düzenleme Komitesi
Düzenleme komitesi; komite başkanı ve 3 tane de yardımcıdan oluşur. Yardımcı ekip ise; spor müsabakalarından sorumlu kişi, yemek ile ilgili işlerden sorumlu kişi ve hediye ve mali işlerden sorumlu kişilerden oluşur. Bu kişiler kendilerine yardımcı olacak insanlarla birlikte sorumlusu olduğu işleri düzenler. Spor ile ilgili işlerden sorumlu kişi başarılı olanlara verilen madalyalar, ilköğretim yaşındaki katılımcılara kitaplar şenliği hazırlama da emeği geçenlere verilecek plaketler, müsabakalarda kullanılmak üzere masa tenisi için file, raket, top, voleybol için file ve top santranç tahtası ve taşları tavla tahtası ve taşlarını almak ve maçların oynanması için yerlerin hazırlanmasını sağlamakla görevlidir. Yemek ile ilgilenen kişi ise hangi evin ne yemek yapacağını listelemek, yemek dağıtımında insanları ayarlamak ve yemek dağıtımının düzgün yapılmasını sağlamak. Buna ek olarak köyde bulunan, sağlıklı ve iyi bir dana satın almak ve şenlikte yenilmek üzere işi bilen kişiler tarafından hazırlanmasını sağlamakta bu kişiye aittir. Hediye ve mali işlerden sorumlu olan kişi ise çekiliş için biletleri satacak kişileri ayarlamak, şenlikte verilmek üzere il ve ilçede bulunan dükkan sahiplerinden çekilişte verilmek üzere ürünler bulmak, şenlikte verilmek üzere değerli hediyeler satın almak (altın, televizyon, bilgisayar vs.) ve şenlik için harcamaları not etmekle görevlidir.
[1]