Tarihçe
Define aramaları sırasında Bizans dönemine kadar uzanan kalıntılara (küçük heykeller, mozaikler vb.) rastlanmıştır. Köyün batı ucunda, gözün ilerisinde yüzlerce yıl demir madeni işletilmiştir. Madeni Ermenilerin işlettiği sanılmaktadır. Gücük`ün 1850`li yıllarda Kafkas halklarının Kafkasya`dan Osmanlı topraklarına sürülmesi sırasında kurulduğu düşünülmektedir.Köye ilk yerleşen kişilerin Hacı İbrahim`in nenesi, Dabı`nın amcası ve Elbruz Duk (İsmail Kahya) olduğu tahmin edilmektedir. Elbruz Duk köyün ilk muhtarıdır.
Geçim kaynağı
Geçmişte demircilik, değirmencilik, taşımacılık gibi geçim kaynakları olsa da günümüzde köy yoğun bir şekilde dışarıya göç verdiğinden köyde kalan az sayıda insan tarım ile geçinmektedir. Geçmişteki değirmeciliğin boyutuna örnekler:Selimbi: 1 değirmende 4 taş
Hacı İbreem: 1 değirmende 4 taş
Çööçii: 1 değirmende 2 taş
Şemil: 2 değirmende 2 taş
Visite: 2 değirmende 2 taş
Çardak yarıçapındaki alanda un vb. tahıl öğütme işleri Gücük`te yapılırmış. Değirmenciliğin gelişmesini sağlayan en önemli etkenlerden biri köyde suyun bol olmasıdır.
Sülaleler (Teipler)
Tankolar (Ghordloy)Selimbiler (Ekki)
Dabılar (Ekki)
Çööçiiler (Ekki)
Bolatlar (Ekki)
Aslanlar (Ekki)
Çankiler (Ekki)
Kutlu ve Apaydın`lar (Seysino)
Önceler (ekkı)
İnceler (Biltoy)
İlginç bilgiler
Köye adını veren Şeyh Behli bir zaman sonra hırsızlık vb. olaylardan bıkıp köyü terk etmeye karar vermiş. Eşyalarını yükleyip giderken bugün Kamilbii pınar denilen yerde durup köye dönerek dua etmiş. Duasında köyün şerden korunmasını ve özellikle de köylünün birbirini öldürmemesini dilemiş. Çevre köylere göre Gücük`ün hala en önemli özelliklerinden biri köylünün birbirine karşı cinayet işlememiş olmasıdır. Bunda Çeçenlerin kan davasından çekinmelerinin de payı büyüktür.Köyün muhtarı son 23 yıldır Orhan Arslan`dır.
Köyün ilk demircisi olan Cercis Lübnan`ın Konaytere bölgesinden gelmiştir. Kafkasya`dan Lübnan`a gidiş ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.
Köyün ilk kuruluş zamanlarında Ürdün`e göçenler olmuştur. Ghordloy teip`ine mensup bu kişilerin torunlarıyla irtibat halen devam etmektedir.
Ghordloy teip`ine tanko (türkçe: kısa) lakabının vurulmasının nedeni sülalenin Gücük`teki ilk fertlerinden olan Musa`nın bir dönem kendine kısa gelen bir kaban giymesi nedeniyle Tanko Musa diye çağrılmasındandır.
Çööçii`den özlü söz: Sevmediklerime gülümsemekten yanaklarım ağrıdı.
Selimbi`den özlü söz: Kendi dolu küpümü başkalarının boş küpüne vurarak kırmam.
Linkler
- Çeçen kasabası Çardak
- Sivas`a bağlı çeçen köyü Bozkurt
- Göksun İlçe Tarım Müdürlüğü`nde Gücüksu bilgisi
- Göksun Kaymakamlığı`da Gücüksu Köyü - Link şu an çalışmıyor, güncellenmesi bekleniyor
- Göksun Milli Eğitim Müdürlüğü`nde Gücüksu ile ilgili bilgi
- Gücüksu motiflerini de içeren kafkas motifleri
- İngilizce wikipedia`da çeçen halkı