Flavin (Latince flavustan "sarı"), trisiklik heterosikl izoklooksazin tarafından oluşturulan, pteridine dayanan bir grup organik bileşiğin ortak adıdır. Biyokimyasal kaynak riboflavin vitaminidir. Flavin kısmı genellikle flavin adenin dinükleotidi ( FAD ) oluşturmak için bir adenosin difosfat ile birleştirilir ve diğer durumlarda, flavin mononükleotidi (veya FMN ) olarak fosforlanmış bir riboflavin biçimi olarak bulunur. Flavin, flavoproteinlerde protez grubu olarak bulunur.
Flavin grubu oksitleme-indirgeme reaksiyonlarına uğrayabilir ve iki aşamalı bir işlemde bir elektron veya tek seferde iki elektron kabul edebilir. İzoaloksazin halka sistemi üzerindeki spesifik azot atomlarına hidrojen atomlarının eklenmesi ile indirgeme yapılır:
Sulu çözelti içinde, oksitlendiğinde sarı renkli, yarı-indirgenmiş anyonik durumda kırmızı, nötr (yarı-kinon) durumda mavi renkte ve tamamen indirgendiğinde renksizdirler. Oksitlenmiş ve indirgenmiş formlar, radikal oluşumuna karşı kaydırılan yarı-kinon (radikal) formuyla hızlı dengededir :
- Flyüks + FlindH 2 ⇌ FlH •
Burada Flyüks yükseltgenmiş flavin, FlindH2 (iki hidrojen atomunun eklenmesi üzerine) indirgenmiş flavin ve FlH • semikinon (bir hidrojen atomunun eklenmesi ile) formudur.
FADH2 şeklinde, kofaktörlerinden biri elektron transfer zincirine elektron transfer edebilir.