1973 - YOM KIPPUR SAVAŞI
1967 Savaşı'nda kaybedilen toprakları diplomatik yollarla geri alamayan Mısır ve Suriye, Musevilerin kutsal Yom Kippur gününde İsrail'e karşı geniş çaplı bir saldırı başlattılar.
1973 çarpışmaları Ramazan Savaşı olarak da bilinir. Savaşın ilk 3 haftasında iki müttefik, Sina ve Golan'da ilerleme kaydetti. Ancak, İsrail toparlandı ve 1967 ateşkes hattının da ötesinde kazanımlar elde etti. İsrail ordusu Suriye kuvvetlerini püskürttü, ancak işgali altındaki Golan Tepeleri'nin bir kısmını kaybetti. İsrail güçleri, Mısır'da ise, savaşın başında kaybettiği toprakları geri aldı ve Süveyş Kanalı'nın batı yakasına kadar ilerledi. Muharebeler devam ederken; ABD, Sovyetler Birliği ve Birleşmiş Milletler, taraflar arasında ateşkes sağlanması için yoğun diplomatik faaliyetlerde bulundular.
Savaş sırasında Mısır- Suriye kuvvetleri 8500, İsrail ise 6000 kayıp verdi.
Yom Kippur Savaşı İsrail'i; askeri, diplomatik ve ekonomik alanlarda ABD'ye eskisinden daha bağımlı kıldı. Savaşın hemen ardından başlayan, başını Suudi Arabistan'ın çektiği ve İsrail'i destekleyen ülkeleri hedef alan petrol ambargosu Mart 1974'e kadar sürdü. Ambargo sonucu petrol fiyatları yükselirken, dünya çapında benzin sıkıntısı başgösterdi.
Ekim 1973'de BM Güvenlik Konseyi 338 no'lu kararı kabul etti ve taraflara, ateşkes ilan ederek müzakerelere başlama çağrısında bulundu.