Fiescher Buzulu, İsviçre `nin Wallis Kantonu`nda Bern Alpleri`nin güney kanadında bir vadi buzulu. 16 km uzunluğu ile Alpler `in en uzun ikinci buzuludur. Ama bununla birlikte buzul üst kısımlarda ortalama sadece 1 km genişliğinde olup, aşağı kısımlarda hatta 500 - 700 m civarındadır. Kenar buzullarıyla beraber Fiescher Buzulu 33 km² lik bir alanı örter.
Buzulun çıkış noktası deniz seviyesinden 4000 m yüksekte, Büyük Fiescherhorn`un doğu yamacıdır. İlk 2 km içerisinde 700 m lik bir rakım kaybettikten sonra, az bir eğim ile güney istikametinde akarak, Grünhorn ve Wannenhorn`un batısı Finsteraarhorn `un kayalık yamacının doğusundan kıvrılır. Bu esneda iki taraftan daha küçük yamaç buzulları da buzula katılır. `` Finsteraarrothornun güney eteğinde (3530 m de) doğudan, toplam 5 km uzunluğundaki ``Studer- ve Galmi Buzulları`` sistemi katılır ki bunlar da hemen hemen Fiescher Buzulu genişliğindedir.
Aşagıdaki kesiminde Fiescher Buzulu, derin bir vadinin içinden , batısında Wannenhorn, doğusunda Wasenhorn`un sırtı arasında kalarak güneye doğru akar. Yazın kar katmanı tamamen eridiğinde kendisini "gri" bir buzul olarak gösterir. Orta buzultaşı`nın (``moren``) yassı çakılı ve dik yamaçlardan kayarak düşen kaya kırıkları ile örtülüdür. Bu zamanda buzul dili deniz seviyesinden yaklaşık 1700 m yüksektedir. Burada buzulyatağı, akarsu olarak ortaya çıkar ve Fiesch bölgesinde Rhí´ne Nehri`ne açılır.
Küçük Buz çağı süresince Fiescher Buzulu 1 km daha uzundu ve buzul dili bölgesi önemli bir hacime sahipti. 1950`li yıllarda dilin bu gerikalan bölümü erimiştir.
Fiescher Buzulunun yaklaşık 100 m üzerinde bulunan Finsteraarhorn`un güneybatı yamacında, ``İsviçre Alpler Klubü`` `nün (SAC) 3048 m de ``Fiescher Kulübe`` `si vardır. Burası Jungfraujoch`dan ya da Lötschen Vadisi `nden Grimselpass`a kadar yapılan çok günlü buzul turlarında ara istasyon olarak hizmet eder.
Kaynak
- }