Feridun Andaç

Kısaca: Feridun Andaç, (d. 27 Temmuz 1954 Erzurum) Yazar, editör. ...devamı ☟

Feridun Andaç, (d. 27 Temmuz 1954 Erzurum) Yazar, editör.

İlköğretim ve liseyi Erzurum`da, yükseköğrenimini İstanbul`da, Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi`nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi`nde yüksek lisans yaptı. Lise ve üniversitelerde edebiyat, karşılaştırmalı edebiyat dersleri verdi. Yaratıcı yazarlık ve edebiyat seminerleri düzenledi.

Özel kurum ve kuruluşlarda eğitim, halkla ilişkiler, idari işler,yayın-tanıtım, reklam işleri, insan kaynakları konularında yöneticilik; yayınevlerinde editörlük yaptı. Haziran 2000`de Üniversitedeki görevinden ayrıldı ve yazarlığı tek uğraş edindi. Eğitim, kültür, sanat, edebiyat konularındaki inceleme, araştırma, eleştiri çalışmaları; öyküleri, deneme ve gezi yazıları birçok yazın ve sanat dergisinde yayınlandı. Çeşitli ansiklopedilerde ve elektronik yayıncılık alanında tematik yazılar yazdı.

Varlık, Adam Öykü, Hürriyet Gösteri dergilerinin yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi`nin sürekli yazarları arasında yer aldı. Halen, bu dergilerle birlikte, Cumhuriyet Gazetesi`nde edebiyat konularını içeren yazılar yazıyor.

Feridun Andaç; Gerçekçilik Yolunda (1989) adlı yapıtıyla 1987 Akademi Kitabevi Eleştiri-Deneme Birincilik Ödülü`nü kazandı. "Işık Ol, Günüme Ağ" adlı denemesiyle 1994 yılında Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü`nü; Necati Cumalı ile yaptığı "Yazıya Adanmış Bir Ömrün Tanıklığında" adlı söyleşisiyle de 2000 yılında PEN Yazarlar Derneği Onat Kutlar Edebiyat Söyleşisi Birincilik Ödülü`nü aldı.

Andaç,denemelerinde yaşamla yazının buluşma noktalarını yansıttı. İnceleme,eleştirilerinde Türk edebiyatının oluşum serüvenini irdeleyerek, toplumun çağdaşlaşma sürecinde edebiyatın yerini ve anlamını belirleyen yazar yapıt dönemlerin gelişme düzeyini göstermeyi amaçladı, edebiyatın tematik sorunlarını gündeme getirdi.

Feridun Andaç; PEN Yazarlar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği ve Dil Derneği üyesidir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.