Oyun, deprem tehlikesinden yola çıkarak, insanların hayatlarını güvence altına almak için aldıkları önlemlerin aslında duruma göre yararsız, hatta zararlı olabileceğini anlatır. Örneğin hırsızlardan korunmak için yaptırılan çelik kapı, deprem sonrasında insanların evlerinden dışarı çıkmalarını önleyen bir engel haline gelebilir. Bu kapının durdurması gereken hırsız, evde kapalı kalan insanların tek kurtuluş umudu olabilir.
Oyun, bu tür ironik durumlardan yararlanarak insanın kendine yabancılaşmasını, yalnızlaşmasını, elde ettiği ekonomik güçle kendini kandırmaya başlamasını anlatan, absürd öğelere sahip bir kara komedidir.
Sahnelenme Bilgisi
2003
- Oyun ilk defa Genco Erkal tarafından 2003/2004 sezonunda Dostlar Tiyatrosu`nda sahnelendi. Oyunda Genco Erkal, Sumru Yavrucuk, Erdem Akakçe oynadı. Oyun, Muammer Karaca Tiyatrosu`nda 35 kez, Anadolu`nun değişik kentlerinde 66 kez sergilendi. Yutdışında Berlin, Amsterdam, Wiesbaden, Stuttgart, Cenevre, Zürich, Bregenz, Lefkoşa, Girne ve Mağusa`da ve New York`ta oynandı.
2004
2005
- Güney Kıbrıs`ta ``Kıbrıs Devlet Tiyatrosu`` tarafından sahnelendi. Metni Türkçe`den Yunanca`ya Petros Markaris çevirdi.
- Stuttgart`ta ``Tri-bühne`` adlı Alman tiyatro topluluğu sahnelendi. Metni Türkçe`den Almanca`ya Thomas Balkhenol çevirdi.
- Aralık 2005`te Atina`da ``Neo Kosmos Tiyatrosu`` tarafından sahnelendi.
Yayınlanma Bilgisi
- ``Toplu Oyunları 1: Fay Hattı / Newton Bilgisayardan Ne Anlar`` - Mitos Boyut Yayınları - 2003
Linkler
- Dostlar Tiyatrosu`nda oyunun tanıtımı
- Yalanla gerçek arasındaki fay hattı (Radikal Gazetesi - 07/12/2003)