Milli Savunma Bakanığı, Türkiye'nin 100 kadar F-35 almayı planladığını ve ilk uçağın 2014 tarihinde Türkiye'nin eline geçebileceğini belirttildi.
Amerika Birleşik Devletleri'nin en gelişmiş taktik amaçlı savaş uçağı, Lockheed Martin'in California'daki Palmdale Araştırma Merkezi'nin hangarında geliştiriliyor. Joint Strike Fighter (JSF) olarak adlandırılan ve aktif göreve 6 yıl sonra başlaması planlanan yeni kuşak savaş uçağı, geleceğin hava savaşlarının çehresini değiştirecek. ABD, geliştirdiği teknolojiyle 21. yüzyılın ilk 50 yıllık bölümünde hava savaşlarındaki egemenliğini kesinleştirmek amacında. Proje için şimdiden milyonlarca saatlik iş gücü harcandı bile. İlk siparişler doğrultusunda 3.000 adet üretilecek olan JSF, F-16'ların havadaki hakimiyetine son verecek gibi görünüyor.
Kara, hava ve deniz kuvvetlerinde ortak amaçlı kullanılması planlanan uçağa ait proje çalışmaları yaklaşık 10 yıl önce başlatıldı. Amerika Birleşik Devletleri hükümeti, yıllık 300 milyar dolarlık maliyete sahip uçağın üretimine başlarda sıcak bakmamıştı. Ancak, tüm askeri kuvvetlerde kullanılabilecek ortak amaçlı özelliklere sahip olması, ek maliyetleri ortadan kaldıracağından kabul etti. ABD Savunma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalara göre, Locheed Martin, tüm dünyaya toplam 6.000 adet JSF ya da diğer adıyla F-35 savaş uçağı satmayı planlıyor.
ABD, Avustralya Türkiye, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Danimarka ve Norveç ülkeleri bu projenin içerisinde yer alan devletlerdir. Hava aracının bu kadar ilgi görmesinin en büyük nedeni, "ağ merkezli" savaş kavramına cevap vermesi. Bir başka ifadeyle, uçak taktik bilgileri elde ediyor, çözümlüyor ve amaca yönelik olarak kullanabiliyor. Bu özelliği de savaşın kazanılmasında büyük avantaj sağlıyor. F-35 gibi savaş uçakları, kendi sistemlerinde varolan alıcıların yanı sıra, daha gelişmiş sistemlerden ya da ABD Hava Kuvvetleri bünyesindeki keşif uçaklarının gönderdiği bilgilerden yararlanabiliyor.