2. Abdülhamit tarafından daha askeri okuldayken arabistan'a sürgün gönderilmiştir. Sürgünde bulunduğu zindandan kaçıp, 2. Abdülhamit'in baş yaverinin oğlunu 3 tabur korumanın arasından kaçırmıştır. Arabistan'da 2. Abdülhamit'e karşı giriştiği isyan hareketinde tüm Arabistan'ı dolaşmış, tüm şeyhlerle dostluk kurmuş, her an her yerde görülebildiği için kendisine 'şeyh-it tuyyur' yani uçan şeyh denilmiştir.
İsyanı sırasında yanına topladığı topladığı adamlar ölene kadar kendisinden bir an bile ayrılmamış ve bu adamlar daha sonra kurulacak olan teşkilat-ı mahsusa adlı istihbarat örgütünün elemanları olmuştur. II. Abdülhamit meşrutiyeti ilan etmek mecburiyetine düşmüş, imzaladığı af listesinde kuşçubaşı'nın da adı bulunuyordu.
Trablusgarb'da direnişin Enver bey ile beraber örgütleyicisi (1911)
2. Balkan savaşında çorlu, tekirdağ, malkara, hayrabolu ve edirnenin; enver bey, kardeşi sami, cihangiroğlu ibrahim ve süleyman askeri ile beraber kurtarıcısı (1912)
Batı Trakya'da kurulan ilk Türk cumhuriyetinin Süleyman Askeri ve yörenin ileri gelenleri ile beraber kurucusu (1912)
1. Dünya savaşında, karşı çıktığı kanal harekatının öncü birlikleri kumandanı (1916)
1. Dünya savaşında, arap yarım adası teşkilat-ı mahsusa başkanı (1914-1915)
Süleyman Askeri Bey'in ölümünden sonra teşkilat-ı mahsusa genel başkanı (1915-1918) olmuştur.
Hayber'de Faysal'ın (sonradan ırak kralı) 20 bin kişilik birliğine karşı 40 kişilik teşkilat-ı mahsusa birliği ile 5 saatten fazla savaştıktan sonra yaralı olarak ele geçirilmiştir.(1918)
Malta 'ya sürgüne gönderilirken kaçmaması için kendisi, bir savaş gemisi ve bir denizaltı eşliğinde malta'ya getirilmiştir.
Malta'dan döndükten sonra milli mücadelede, kendi yetiştirdiği çerkes ethem'in kuvvetlerine katılmıştır.(1920)
Fakat Çerkes Ethem 'in isyanı üzerine kendisi de 150 likler listesinde yer almış ve vatana girişi 1936 yılına kadar yasaklanmıştır.
1955'te yurda dönene kadar birçok arap ülkesinde ikamet etmiş olup herhangibir istihbarat faaliyetine katılmamış olduğu sanılmaktadır. 1964'te ölene kadar Türkiye 'de kalmış ve beraber savaştığı silah arkadaşlarının mezarlarını dolaşmıştır.
Kaynaklar:
1. T.C. Genelkurmay Başkanlığı arşivi 1. Dünya savaşı güney cepheleri savaşları
2. İngiliz harp tarihi arşivi 1. Dünya savaşı arabistan bölgesi savaşları
3. Cemal Kutay; Trbalusgarb'de bir avuç kahraman,
4. Cemal Kutay: Trakya da ilk Türk Cumhuriyeti,
5. Cemal Kutay: Teşkilat-ı Mahsusa,
6. Cemal Kutay: Lawrence karşı kuşçubaşı,
7. Cemal Kutay: Hayber Cengi
8. Philp h. Stoddrard; Teşkilat-ı Mahsusa: İstanbul'un doğusunda bitmeyen oyun