1941 yılında Kastamonu`da doğan Eser Gürson, 1964`te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü`nü bitirdi. 1964-1978 yılları arasında "askeri öğretmen" unvanıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı`na bağlı olarak çeşitli görevlerde çalıştı. Emekli olduktan sonra 1982 yılında Ankara`da bir antikacı dükkanı işletti.
Eser Gürson, 1992 yılında öğretmenlik yaşamına geri döndü. TED Ankara Koleji ve ODTÜ Koleji`nde öğretmenlik yapan Gürson, 1996 yılından 21 Temmuz 2002 tarihinde bir trafik kazası sonucu vefat edene kadar Bilkent Üniversitesi`nde Türkçe okutmanı olarak görev yaptı.
Öğrencilik yıllarında eleştiri yazıları yazmaya başlayan Eser Gürson`un, ilk yazısı 1963`te Dönem dergisinde yayımlandı. Devinim 60, Alan 67, Evrim, Oluşum, Somut, Yeditepe gibi edebiyat dergilerinde çeşitli yazıları yer aldı. 1964`te, İzmir`de yayınlanan Evrim Dergisi`nde Haluk Aker, Rahmi Akseki, Ataol Behramoğlu, Erhan Etiker, Abdullah Nefes, İsmet Özel ve Semih Tezcan`la birlikte "Doğuş Bildirisi" başlığı altında, dönemin edebiyat ortamını eleştiren, Ankaralı genç kuşak sanatçıları olarak daha üretken ve bilinçli bir edebiyat ortamı yaratacaklarını duyuran bir bildiriye imza attı.
Gürson, Türkiye`de eleştirinin gelişmesini, tohumları Hüseyin Cöntürk tarafından atılan bilimsel ve nesnel eleştiri geleneğinin yerleşmesini istiyordu.
Eser Gürson`un yazıları Edebiyattan Yana adıyla Şubat 2001`de Yapı Kredi Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.