Milliyetçi bir dünya görüşü ile tarihe saygılı, iç ve dış Türklerin meselelerine eserlerinde yer veren bir ideal insanıdır. Eserlerinden Azap Toprakları adlı romanı, Yunan zulmüne mahkum bırakılmış Batı Trakya Türklerinin ıstıraplarını anlatmaktadır. Tutsak romanında, kahırlı ve esir Kerkük Türkünün çilesi konu edilmektedir. Sancı romanında ise, 1970 Türkiye’sinin sancılı olaylar içinde kıvranışını tasvir etmektedir.
Her romanında ayrı üsluplar deneyen Emine Işınsu, romantik, yani güçlü duygu ve kırgınlıkları eserlerine sindirmiştir. Bu haliyle ve milli ülküyü sanatın üstünde tutması, yurt meseleleri ve canlı politikayı eserlerinde yansıtması sebebiyle okunan bir sanatkardır.
Eserleri: Küçük Dünya (1966), Azap Toprakları(1970), Tutsak (1973), Sancı (1974), Bir Yürek Satıldı (1967), Bir Milyon İğne (1967).
Hayatı
17 Mayıs 1938'de Kars'ta doğdu. Babası tümgenerallikten emekli Aziz Vecihi Zorlutuna, annesi, şair – yazar Halide Nusret Zorlutuna'dır. Asker bir baba ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak, çocukluğunun büyük bir kısmını Anadolu'nun muhtelif yerlerinde geçiren E. Işınsu, Urfa'da başladığı ilk öğrenimini Ankara'da tamamlamış ve 1957'de T. E. D. Ankara Koleji'nden mezun olmuştur. DTCF'de, önce İngiliz Dili ve Edebiyatı, sonra Felsefe ODTÜ'de İşletmecilik Bölümlerinde ve Hukuk Fakültesi'nde kısa sürelerle öğrencilik yaptı. Bir ara kazandığı “Fulbright” bursu ile Amerika'da “Sosyal Hizmetler Uzmanı” kurslarına katıldı. Kolej'in dergisinde yayımlanan bir şiir ile edebiyat dünyasına katılan Işınsu, yirmi üç yaşında iken (1961-63) yazdığı “Küçük Dünya” adlı romanı ile Turizm-Tanıtma Bakanlığı'nın roman mükafatını kazandı. “Kadın”, “Hisar” gibi dergilerde yazı ve hikayeleri neşredildi; Yeni İstanbul ve Sabah gazetelerinde fıkra yazarlığı yaptı. “Ayşe” adıyla annesi tarafından kurulan kadın dergisini, 1969'da “Töre” adıyla, 1981 yılına kadar fiilen idare etti. Dergi, Türk toplumunun büyük çalkantılar geçirdiği bu devrede, Türk milliyetçiliğinin ciddi fikir organlarından biri oldu. Otobiyografik özellikler taşıyan ve çok başarılı ruh tahlillerinin yapıldığı Küçük Dünya ile, Malazgirt'in 900. yıl dönümü vesilesiyle yazılan “Ak Topraklar” hariç, diğer bütün romanlarının konusunu günümüz toplumundan ve Türkiye dışı Türklerin dramından çıkaran Işınsu, şiir diline yakın bir üslupla ve “tez”li tekniği ile yaşadığımız olayları romanlaştırmıştır. 1966'da TRT Mikrofonik Oyun yarışmasında “Bir Yürek Satıldı” adlı eseri ile birincilik kazanan yazar, fikri ve edebi çalışmalarını sürdürmektedir.
Eserleri:
İki Nokta (şiir, 1956)
Tiyatro:
Bir Yürek Satıldı (1966), Bir Milyon İğne (1967), Ne Mutlu Türk'üm Diyene (1969), Adsız Kahramanlar (1975)
Romanları:
Küçük Dünya (1966), Azap Toprakları (1969), Ak Topraklar (1971), Tutsak (1975), Sancı (1975), Çiçekler Büyür (1979), Canbaz (1982), Atlı Karınca, Bir Gece Yıldızlarla, Kaf Dağının Ardında, Cumhuriyet Türküsü, Dost Diye Diye, Nisan Yağmuru, Havva, Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri