Elviye-I Selâse

Kısaca: Elviye-i Selâse, “Üç Liva” ya da “Üç Sancak” anlamına gelir. Kars, Ardahan ve Batum Sancakları hakkında kullanılan eski bir tabirdir. ...devamı ☟

Elviye-i Selase, “Üç Liva” ya da “Üç Sancak” anlamına gelir. Kars, Ardahan ve Batum Sancakları hakkında kullanılan eski bir tabirdir.

Bu tabirin, özellikle 1878`den itibaren kullanıldığı söylenebilir. O tarihten itibaren bu bölgenin tarihi, kültürü, stratejik önemi ve bölge halkının esaretten kurtulma ve Anavatan`a katılma mücadelesi Türk tarihinde özellikle Milli Mücadele döneminde büyük bir öneme sahiptir.

Yüzlerce yıl Türk hakimiyetinde kalan bu bölge 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında imzalanan Ayastefanos (3 Mart 1878) ve Berlin (13 Temmuz 1878) Antlaşmaları ile Rusya`ya bırakılmak zorunda kalınmıştı.

40 yıllık esaretten sonra 3 Mart 1918`de imzalanan Brest Litovsk Antlaşması ve bu antlaşmanın müşterek metninin 4. Maddesi gereğince 12 Haziran 1918`de yapılan halk oylaması sonucuna dayanılarak; Sultan Vahdettin`in 15 Ağustos 1918 tarihli “Hatt-ı Hümayun”u ile Elviye-i Selase`nin tekrar Anavatan`a katıldığı resmen kabul ve ilan edilmiştir. Ancak Milli Micadele sırasında Moskova Antlaşması ile Batum elden çıkmıştır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.