Elektroakustik

Kısaca: Elektroakustik Alm. Elektroakustik (f), Fr. Electro-acoustique (f), İng. Electroacoustics. Elektrik enerjisinin akustik enerjiye veya akustik enerjinin elektrik enerjisine dönüşümüyle ilgili tatbiki ilim dalı. Elektrik sinyallerinin uzak mesafelere iletilmesi oldukça kolaydır. Bu yüzden sesin, elektrik sinyallerine ve tekrar sese dönüştürülmesi çok önemlidir. Telefon ve radyo yayınları, günlük hayatımızda kullandığımız elektroakustiğin iki uygulamasıdır. ...devamı ☟

Elektroakustik Alm. Elektroakustik (f), Fr. Electro-acoustique (f), İng. Electroacoustics. Elektrik enerjisinin akustik enerjiye veya akustik enerjinin elektrik enerjisine dönüşümüyle ilgili tatbiki ilim dalı. Elektrik sinyallerinin uzak mesafelere iletilmesi oldukça kolaydır. Bu yüzden sesin, elektrik sinyallerine ve tekrar sese dönüştürülmesi çok önemlidir. Telefon ve radyo yayınları, günlük hayatımızda kullandığımız elektroakustiğin iki uygulamasıdır. Sesin manyetik bantlara ve pikap disklerine (plak) kaydedilmesi ve sonradan ses alarak tekrar açığa çıkması da elektroakustik metodlara dayanır.

Modern elektroakustikte en ilginç konu, değişik ihtiyaçları bir arada karşılamak için değişik gayeli salonların yapımında akustik özelliklerin tatbik edilmesidir. Müzik kalitesine bakmaksızın ses dünyasına en uygun ses düzenini sağlayacak salonlar yapılabilir. Bunun için kullanılan inşat malzemesi ve iç yapı şekilleri uygun olmalıdır. Müzik kalitesi için sesin yankı zamanı, yayıldığı çevre ve diğer akustik özellikler önemlidir. Bu da mikrofon, kulaklık ve amplifikatörlerden meydana gelen bir elektroakustik sistemle sağlanabilir.

Sesi, elektrik sinyaline, elektrik sinyalini sese dönüştürmek için mikrofon, kulaklık, kapı zili, oto kornası gibi elektromekanik aletler kullanılır. Bunların bazıları iki yönlü, bazıları ise tek yönlüdür. Elektrodinamik kulaklık iki yönlü bir alettir. Bu yüzden mikrofon olarak da kullanılır. Bu kulaklık kullanıldığı zaman elektrik akımı bobinde bir manyetik alan meydana getirir. Bu da kulaklık konisini döndürerek ses meydana getirir. İki yönlü olduğundan ses dalgalarıyla, döndürülen koni bobinde bir voltaj meydana getirir. Bu voltaj, koninin hızıyla orantılıdır. Telefonların karbon parçacıkları ile çalışan mikrofonları tek yönlüdür. Kulaklık olarak kullanılamaz. Ses dalgaları karbon parçacıklarının direncini değiştirerek elektrik sinyali sağlar. Tersten mikrofona bir voltaj uygulanırsa, mikrofon membranından ses dalgası elde edilemez.

Diğer bir iki yönlü mikrofon kondenser mikrofonlardır. Bir sabit, bir de hareketli plakadan meydana gelir. Ses dalgalarının mikrofonun kapasitesini, dolayısıyla çıkış voltajını değiştirmesine dayanır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.