El-Bettani

Kısaca: EL BETTANİ[Ebu Abdullah Muhemmed Bini Cabir Bini Sinan EI-Harrani El-Bettani], 858-929 Harran doğumludur. Müslüman olmakla birlikte, Sabiilerden olduğu i-çin O "Harran'lı Sabii" olarak tanınmıştır. Hükümdar ailesinden geldiği için zamanının zengin ailelerinden-dir. O bu zenginliğini, Rakka kentinde bir rasathane (gözlem-evi) yaparak değerlendirmiş ve insanlarıyla paylaşmıştır. O'nun hakkında bildiklerimiz de, bu gibi sınırlı bilgilerden ibarettir. Diğerlerinde olduğu gibi O da yine da ...devamı ☟

EL BETTANİ Abdullah Muhemmed Bini Cabir Bini Sinan EI-Harrani El-Bettani, 858-929

Harran doğumludur. Müslüman olmakla birlikte, Sabiilerden olduğu i-çin O "Harran'lı Sabii" olarak tanınmıştır. Hükümdar ailesinden geldiği için zamanının zengin ailelerinden-dir. O bu zenginliğini, Rakka kentinde bir rasathane (gözlem-evi) yaparak değerlendirmiş ve insanlarıyla paylaşmıştır. O'nun hakkında bildiklerimiz de, bu gibi sınırlı bilgilerden ibarettir. Diğerlerinde olduğu gibi O da yine daha çok yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Önemli çalışmaları ve ö-zellikle matematiğe değerli katkıları bulunmaktadır. Aşağıda çalışmalarına ilişkin bilgiler vardır.

O'nun çalışmalarının bir kısmı batı dillerine çevirilmiştir. Bu çeviriler sırasında adı Albatagnius ya da Alba-tagni olarak yazılmıştır.A vrupa O' nu bu adlarla tanımıştır.

El-Bettani'nin çalışmalarından ö-nemli sayılabilecek bazılari şunlardır: -Ekliptik açısının hesabı, - Tropik yılın açıklanması, - Mevsim değişimleri hk., - Batlamyus teoreminin yanlışlığının kanıtlanması, - Güneş ve ay tutulmaları, - Yeniay'ın görülebilmesi koşulları, - Küresel trigonometrinin bazı problemlerinin orlografik projeksiyon yardımıyla incelenmesi, - Güneşin görünürdeki açısal çapının değişebİlirlİği...

Bu çalışmalarının tamamı Astronomiyle ilgilidir! Ancak O bu çalışmaları sırasında oldukça yoğun matematik kullanmıştır. Bunlar arasında si-nüs değerleri çizelgesi önemli bir çalışma kabul edilmektedir. Küresel Trigonometri 'nin O'nun elinden çıktığı iddia edilmektedir. El-Bettani'nin önemli bir çalışması da Zic' idir. Bu zic ilk kez 1537 yılında Latinceye çevirilmiş ve basılmıştır. Aradan yüzlerce yıl geçtikten sonra bu zic bu kez XX. y. y. başlarında Arapça aslıyla birlikte yeniden basılmıştır.

Ünlü Türk bilgini ve matematikçisi El-Biruni, O’ndan ve çalışmalarından, övgüyle söz etmiştir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.