Samsun`un önde gelen sanayiici işadamlarından ve hayırseverlerindendir. 1934 yılında Rize`nin İkizdere ilçesi Kabahor (şimdiki adıyla Gölyayla) köyünde doğdu. 1995 yılında Samsun` da vefat etti.
Hayatı
9 yaşında iken babasının işleri gereği Samsun`a geldi.Ortaokulu ve liseyi Samsun da okuduktan sonra üniversite tahsili için (İTİA Ekonomi bölümü) İstanbul`a gitti. Tahsili esnasında Samsun merkezli aile işlerinin İstanbul ofisinin başında bulundu. Avrupa`ya tahıl ürünleri ihracatı yapıyorlardı. (1957) 1960 ların başında Kütahya Gediz`in en varlıklı ailelerinden Ocakoğulları`nın kızı Olcay Hanım ile tanışıp evlendi.1961 de babasının iflası ve hemen ardından vefatı ile Samsun a dönmek zorunda kaldı.
Ticaret Hayatı
1962 de Samsun şehir merkezinde tek pompalı ve 5 m2 lik bir yazıhaneden ibaret bir akaryakıt istasyonu açmıştır.1975 yılında bölgenin en büyük özel sektör yatırımı olarak Kariş Nişasta Glikoz Mısırözü Yağı Fabrikası`nın kurucusu ve genel müdürü olarak imalat sanayiisine giriş yaptı.Bu fabrika Samsun yöresinin mısır üretim merkezi olmasından dolayı bölgeye çok büyük bir ekonomik gelişme sağlamıştır.Çiftçinin yüzü gülmüş , yöre gençleri fabrikada çalışmaya başlamış ,dolaylı olaak 5.000 kişiye ekonomik fayda sağlanmıştır.1983 de Kariş teki hisselerini satmış ve akaryakıt sektörüne geri dönmüştür.
Ödülleri
1982 ve 1983 yıllarında Samsun vergi rekortmenleri listesinde yer almıştır.
1997 yılında dönemin cumhurbaşkanı tarafından verilen hayırseverlik beratı vardır.(vefatından sonra)
toplumsal izleri
Ekrem Başaran 1985 yılında henüz 24 yaşında iken kaybettiği kızı Tülay Başaran adına 30 derslikli bir ilköğretim okulunun yapımı için oldukça önemli miktarda bir bağışta bulunmuştur. Ancak vefatından dolayı okulun açılışını görememiştir.Okul bugün Tülay Başaran Anadolu Lisesi olarak Samsun un en başarılı 3 okulundan birisidir.
Ayrıca yaşamı boyunca tanıdığı tanımadığı bir çok zor durumdaki insana destek olmuş , çevresinde daima yardımsever ve paylaşımcı bir kişi olarak tanınmıştır.