DVD+R bir kez yazılabilen 4,7 GB (4.377 GiB) depolama kapasitesine sahip (diğer deyişle her bir sektörde 2048 bayt) olan 2295104 sektörlü optik disktir. DVD-R (4,382 GiB)'den biraz daha fazla kapasiteye sahiptir. 2002'nin ortalarında DVD+RW Anlaşması olarak bilinen şirketler topluluğu tarafından üretilmiştir. DVD Forum tarafından üretilen DVD-R formatıyla rekabet halindedir. Bu yüzden DVD Forum tarafından kabul tanınmadı (kabul edilmedi). Dolayısıyla 25 Ocak 2008'e kadar DVD+R formatı resmî değildi.
Ekim 2003'te çift katman teknolojisi DVD+R diskte kullanılılabiliyordu ve kapasitesi neredeyse 8.5 GB'dı. Üreticiler ticari aygıtlar için bu teknolojiyi 2004'ün ortalarından beri ortak kullanmaya devam ediyor (bakınız DVD+R DL).
DVD+RW disklerinden farklıdır. DVD+R diskler sadece bir kez yazılabilirler. Çünkü bunlar veri, ses veya videolar için kalıcı depolama uygundur. Bu karışıklığa sebep olabilir. Çünkü DVD+RW Anlaşmasının logosu "RW" biçimindedir. (aşağıdaki resme bakın). Böylece DVD+R diskde de RW logosu olabilir, fakat o tekrar yazılabilir anlamına gelmez.
DVD+R formatı DVD-R formatından farklıdır. "DVD±RW" olarak etiketlenmiş olan hibrit sürücüler kaydedilebilir DVD'ler için tek standart yokken çok popülerdi. "eksi" ve "artı" format arasında önemli farklılıklar vardır. Çoğu tüketici bu farklılıklardan bihaberdardır. Ayrıca üretici kim olursa olsun DVD+R(W)'nin DVD-R(W)'den daha fazla hata düzeltme yönetim sistemi vardır. İlave bölüm bağlama metotları DVD-R(W)'ye nazaran daha daha fazladır. Sonuçta aşırı yazım hızından dolayı oluşabilecek hasar veya yanan diskler (kullanılamaz hale gelen) daha azdır.
Diğer "artı" medya gibi DVD+R medyanın uyumluluğunu arttırmak için book türünü değiştirmek mümkündür.
25 Ocak 2008'de DVD6C Lisans Grubu DVD+R ve DVD+RW'yi lisanslı DVD ürünler listesine ekledi.