Dubrovnik Havalimanı ( Hırvatça: Zracna Iuka Dubrovnik ; IATA: DBV, ICAO: LDDU ), ayrıca Čilipi Havaalanı olarak da anılır ( Hırvatça telaffuzu: [tʃǐlipi] ), Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinin uluslararası havalimanıdır . Havaalanı Dubrovnik şehir merkezine yaklaşık 15.5 km (9,5 mi) mesafede, Čilipi yakınındadır. Yolcu hacmi açısından 2019 yılında Zagreb Havalimanı ve Split Havalimanı'ndan sonra Hırvatistan'ın en yoğun üçüncü havalimanı oldu. Aynı zamanda ülkenin en uzun pistine sahiptir ve ağır uzun mesafeli uçakların kullanmasına imkan verir. Havaalanı, Avrupa yaz tatili sezonunda eğlence amaçlı uçuşlar için önemli bir destinasyondur.
Yugoslav havayolu şirketi Aeroput, 1936'da şehre ilk hattı açmak için Dubrovnik'teki bir deniz uçağı istasyonunu kullandı. Dubrovnik'i Saraybosna üzerinden ulusal başkent Belgrad'a bağladı. Ertesi yıl Zagreb'e giden bir hat açıldı. Ancak 1938'de, Aeroput'un Saraybosna ve Zagreb'de aktarmalarla Viyana, Brno ve Prag'a düzenli uçuşları başlatmasıyla ve ayrıca Belgrad ile Tiran arasında Dubrovnik aktarmalı düzenli bir uçuş başlatmasıyla, Dubrovnik hava trafiğinde önemli bir artış gördü. Şehre ilk olarak 1936'da ticari trafiğe açılan ve sadece yaz aylarında kullanılan Gruda Havaalanı hizmet verdi. Ancak 1940'ların başında II. Dünya Savaşı nedeniyle Aeroput operasyonları askıya alındı.
Mevcut Dubrovnik Havaalanı 1962'de açıldı. Yugoslav havacılığının en yoğun yılı olan 1987'de, havalimanı uluslararası uçuşlarda 835.818 yolcuya ve ayrıca iç hatlarda 586.742 yolcuya daha hizmet verdi. Yugoslavya'nın dağılmasının ardından, havalimanı 2005 yılında bir milyon yolcu sınırını aştı.
Bugün Dubrovnik, ülkenin en modern yolcu terminaline sahiptir. 1962 yılında yıkılan eski havalimanı binasının yerine yeni bir terminal yapıldı. Projenin maliyeti yetmiş milyon Euro'dur ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan alınan bir krediyle finanse edilecektir. Mayıs 2010'da 13.700 metrekarelik yeni bir terminal açıldı. Dubrovnik Havalimanı yılda iki milyon yolcu taşıma kapasitesine sahiptir.
Kaynak Vikiveri sorgusuna bakın.