Bundan sonra, güneyde Tibet, Batı Türkistan`da Karluk bölgesi ile sınırlı ve başlıca şehirleri Turfan, Kaşgar, Beş-balık, Kuça, Hami (Urumçi) olan ülkelerini müdafaa ile yetinerek sanat, edebiyat ve ticaret sahasında yükselen bu Uygur Devleti ile ilgili siyasi hadiseler hakkında, fazla bilgi görülmüyor. Ancak, 947`de başkentin Hoço (Doğu Türkistan`da Kara-hoca = Kao-Ch`eng) şehri ve yazlık merkezin de Beş-balık (Pei-ting) olduğu ve “Gün Ay Tangride Kut Bulmış, Ulug kut onanmış, alpın, erdemin, il tutmuş Alp Arslan Kutlug Kül Bilge Tangri Han”ın devleti idare ettiği biliniyor. Uygur hükümdarlarına “ıduk-kut” lakabı verilmiş ve başkent Iduk-kut (İdi-kut) şehri diye anılmıştır.
Uygurlar hakkında en ilgi çekici bilgiye, Çin`deki Kuzey Sung imparatoru tarafından, 981`de Kara-hoça`ya elçi olarak gönderilen Wang-ye tö`nün seyahat notlarında tesadüf edilmektedir ki, kültür tarihi bakımından büyük değer taşır.
Doğu Türkistan Uygur Devleti`nde, doğu Uygur kolunda olduğu gibi, Budizm çok yayılmış, hatta Manihaizm`den üstün bir mahiyet almış, bunun yanında Nesturi Hıristiyanlık ve başlangıçta pek az olmak üzere İslamiyet, tesirlerini göstermiştir. Müslüman-Türk Karahanlılar, Kaşgarlı Mahmud`un eserinde (1074) “kafir” diye bahsedilen Uygurlar`la mücadele ediyor ve Uygur ülkesinde, İslamiyet`i yaymağa çalışıyorlardı. Sonra, İslamiyet, Çin`e Uygurlar vasıtası ile girdiği için, oradaki ilk Müslüman Çinlilere Huei-ho (Uygur) denilmiştir.
Doğu Türkistan Uygur Devleti, 1209`da Cengiz Han`a bağlandığı zaman, o tarihe kadar Kara-Hitaylar`a tabi durumunda olan Iduk-kut Barçuk Art-Tegin bulunuyordu. İslam kaynaklarında daima “Dokuz-oğuz” diye bahsedilen Uygurların hakimiyeti, fiilen sona ermekle beraber, Moğollar tabiiyetinde olarak Uygur sülalesi, İduk-kut unvanı ile, Çin`de Ming devrinin başlarına, son Uygur İdi-kut`u Ho-şang, Ming sülalesi kurucusuna teslim oluncaya kadar (1368) devam ettiği gibi, birçok Uygur, Cengiz Moğolları devletinde yüksek idari vazife almış ve Uygur medeni tesirleri Asya`nın doğusu ve batısında asırlarca hissedilmiştir.