Diriliş (Kitap)

Kısaca: Diriliş, ``Воскресение``, 1899`da basılan ve otoritelerce Lev Tolstoy`un en büyük yapıtlarından kabul edilen, üçüncü ve son romanıdır. ...devamı ☟

Diriliş (kitap)
Diriliş (kitap)

{{Kitap |
Kitap_adı  =Diriliş|
Resim    = |
isbn_id   =ISBN 975-07-0056-2|
Yazarı    =Tolstoy |
Basım_tarihi =1899 (1. Basım)|
Yayınevi   =Can Yayınları|
Dili     =Türkçe|
Türü     =Roman |
}}


Diriliş, ``Воскресение``, 1899`da basılan ve otoritelerce Lev Tolstoy`un en büyük yapıtlarından kabul edilen, üçüncü ve son romanıdır.

Konusu

``Diriliş`` romanının öyküsü özetle "vicdan azabı" üzerinedir. Yakışıklı ve zengin Prens Nehludov, güzel hizmetçi Maslova`yı baştan çıkarmış, vicdanının sesini dinlememeksizin tutku ve arzularının çağırdığı yöne gitmiştir. Yıllar sonra "sıradan" bir günde yine karşılaşır Maslova ile, bu kez Maslova suçlu olarak getirilmiştir önüne ve acı gerçeğin farkına varır; Bu masum kızın hayatını karartmıştır, hem de sadece kişisel tutku ve arzuları uğruna. Gerçek suçlu Maslova değil kendisidir, oysa süreç Maslova`yı suçlu onu ise jüri üyesi yapmıştır. "Dirilen" vicdanı kızı yalnız bırakmasına izin vermez, kendi suçunun cezasını çekmeli zorluklarına katlanmalıdır ve böylece uzun bir serüven başlar. Ruhani anlamda "ölü" olan Prens Nehludov bu serüvende yavaş yavaş tekrar dirilir, duyguları, vicdanı ve inancı yeniden doğar,ve sonuç olarak Moslova suçlu olarak kalır.

Düşünsel Altyapısı

Diriliş büyük Rus yazar Lev Tolstoy tarafından, geçirdiği ruh ve inanç buhranın ortasındayken yazılır. Kurumsallaşmış "modern" kilisenin ikiyüzlülüğü ve gerçek Hıristiyan ruhundan uzaklaştığını düşünen yazar, bu fikirlerini romanın temelinin bir kısmını oluşturmak için kullanmıştır. Romanın temelinin diğer kısmını ise hayatının sonlarına doğru daha çok inanmaya ve savunmaya başladığı, insan yapımı yasaların asla hakkani ve adil olamayacağı fikri oluşturuyordu. Roman birçok çevrelerce insan ruhunun, vicdanın, inancın ve konu aldığı dönemin toplumunun gerçekçi ve iyi bir resmi olarak ün toplamıştır. Ruha, vicdan azabına, insan fıtratına dair; dirilip doğruları yapmanın mümkün olup olmadığı, fıtri olarak kötülüğü barındıran insanın kötülüğü düzeltip düzeltemeyeceği gibi sorular soran ve bunlara harika bir kurgu içinde farklı ve devrimsel cevaplar veren bir kitap, Diriliş. Ruhani bir "diriliş"i konu almasına rağmen, Tolstoy`un sürekli hakikatten uzaklaşmakla suçladığı kilise romanının bazı bölümlerini suçlamış ve Tolstoy`u tanrıtanımaz (ateist) ilan etmiştir. Eser 1901 yılında kilise tarafından aforoz edilmiştir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.