Nadiren din konusunda akademik unvan sahibi teologlarında din adamı diye nitelendirildiği olur. Bunun sebebi birçok teologoun aynı zamanda mensup olduğu dinin otoriteleri tarafından yetkilendirilmiş olmasıdır.
Resmi Din adamı ünvanı veren bazı kurumlar;
Türkiye de , Diyanet İşleri Başkanlığı Bir çok İslam ülkesinde , resmi kurumlar A.B.D. de ve birçok Hıristiyan çoğunluğun yaşadığı ülkelerde, yerel dini otorite (Kilise)
Gayrı resmi olarak din adamı ünvanı kazanılması da mümkündür. Bütün dinler takikatlara mezheplere ayrılmış durumdadır. Bu akımların hemen hiç biri devletler ve hükümetler tarafından tanınmaz ve desteklenmez. Bunlara sosyal topluluklar gözüyle bakılır. Fakat tarikatların ve mezheplerin önde gelenleri genelde hayatlarını bu işe adamış insanlardır. Bu durum bu kişilerin, mezhebin mensupları tarafından gayrı resmi olsa dahi din adamı olarak görülmesine sebep olur.
Din adamı kabul edilebilecek kişilerin kullandığı resmi ve gayrı resmi ünvanlardan bazıları: İmam, vaiz, müftü, rahip, rahibe, haham, kardinal, patrik, papaz, papa, şeyh, şeyhülislam, evliya, şaman
Din adamı olarak kabul edilemeyecek fakat din konusunda herhangibir yetiye sahip olunduğunu ifade eden ünvanlardan bazıları : Hafız, müezzin, müfessir, fakih, aziz, azize, teolog