Dergibi'de, şiir, öykü ve denemeler, şair ve yazarlarla röportajlar, kitap eleştiri ve tanıtımları, dergi tanıtımları, özel dosyalar, edebiyat alanındaki en son haberler, seçkin edebiyat sitelerine linkler, tartışma forumları , e-posta grubu vb. yer almaktadır.
Dergibi ekibinde şu isimler yer alıyor: Melih Bayram Dede, Hüseyin Akın, Ali Ömer Akbulut, Ferhat Ünlü, Fadime Özkan, Suavi Kemal Yazgıç, Özlem Albayrak, Mehmet Aycı, Orhan Karagöl, Ömer Sercan, Nusret Özcan, M. Kamil Doruk, Hakkı Yanık.
Dergibi'nin kuruluş öyküsü
Ocak 1999'da yayınlanmaya başlanan Dergibi'nin öyküsünü editörümüz Melih Bayram Dede şöyle anlatıyor:Takvimlerin 1998 yılı Aralık ayının son haftasını gösterdiği günlerde, internette bir edebiyat sitesi, benim tanımımla "Dergi gibi bir şey" çıkarmayı planlıyor ve bu "dergi gibi" şeye isim arıyordum. Bu konuyu, Mehmet Şeker'e açtığımda, şöyle dediğimi hatırlıyorum:
"İnternette dergi gibi bir şey çıkarmayı düşünüyorum. Ama öncelikle bir isim bulmamız gerek!".
Böyle bir girişten sonra Mehmet Şeker'den cevap geldi:
"Adı Dergibi olsun!"
Bu çok güzel bir isimdi. Hemen kabul ettim.
Şimdi zaman zaman düşündüğümde, "Dergibi" adının ne kadar isabetli bir karar olduğunu tekrar anlıyorum.
İşte Dergibi böyle doğdu. Türkiye internetinde ilklerden oluşu nedeniyle büyük ilgi gördü. Basında, özellikle de gazetelerin kültür sayfalarında haber oldu. CNN Türk ve NTV gibi televizyonların internet programlarında yer verildi.
İlk etapta basılı dergilerde ürün yayınlayan dostlarımız, internette yayınlanan bir dergiye ürün vermekte çekingen davrandılar. İnternet onlara göre, yeni ve yabancıydı. Bir görüşe göre de, "suya yazılan yazı"dan farksızdı. Bu ve bunun gibi nedenler nedeniyle gereksiz de olsa, "İnternette edebiyat olur mu?" tartışmalarına şahit olduk. Zaman zaman bu tartışmalara Dergibi'den biz de katıldık.
Daha sonraları, internette edebiyata soğuk bakanların da, ürünlerini internette yayınlanan ve Dergibi'yi model alarak oluşturulan sitelerde yayınladıklarını gördük, mutlu olduk.
Aradan geçen üç yılda ise, büyük mesafe katedildi. Yeni edebiyat siteleri açıldı. Bunların kimi e-dergi, kimi ise edebiyat arşivi niteliğindeydi. Dergi formatında siteler kadar arşiv niteliğinde sitelere de ihtiyaç var kuşkusuz. Yine de biz şiir ve şair özgeçmişi arşivleyen sitelerden çok, yeni ürünler yayınlayan "dergi" formatında yayın yapan sitelerin sayısının artmasını tercih ediyoruz. Böylelikle, edebiyatta bir okul görevi gören basılı dergilerin misyonuna sahip sitelerin varolması sağlanabilir.
Ürün yayınlayan bir site olan Dergibi, üç yılı geride bırakıp, dördüncü yıla girdi. Dergibi'nin bundan sonraki gelişimini/öyküsünü yaşarak, birlikte göreceğiz.
Melih Bayram Dede