Dügâh Kâr

Kısaca: Dügâh Kâr, Hacı Fâik Bey`in Dügâh makamında ve Kâr formunda bestelediği meşhur ve seçkin mûsikî eseridir. Ondokuzuncu yüzyılın sonlarında bestelenmiştir. Eserin güftesi de bestekâra aittir. Eser Dügâh makamı ve Hafîf usulü ile başlar. Eserin içinde yakın makamlar olan Saba ve Hicâz ile Hüseynî makamına geçkiler ve asıl makam olan Dügâha etkileyici tarzda dönüşler vardır. Eserin en başında, güfteler arasında ve sonunda ikâî terennüml ...devamı ☟

Dügah Kar, Hacı Faik Bey`in Dügah makamında ve Kar formunda bestelediği meşhur ve seçkin musiki eseridir. Ondokuzuncu yüzyılın sonlarında bestelenmiştir. Eserin güftesi de bestekara aittir. Eser Dügah makamı ve Hafif usulü ile başlar. Eserin içinde yakın makamlar olan Saba ve Hicaz ile Hüseyni makamına geçkiler ve asıl makam olan Dügaha etkileyici tarzda dönüşler vardır. Eserin en başında, güfteler arasında ve sonunda ikai terennümler ve lafzi terennümler yer alır. Yürük Semai usulüne geçki yapılan son bölümde bestekar eseri musiki erbabına hediye ettiğini belirtir ve dinleyenlerden kendisine ve geçmiş musiki üstadlarına dua ister.

Dügah Kar, İsmail Dede Efendi`nin Rast Kar-ı Nev adlı eserinden sonra bestelenmiş olan Kar formundaki eserlerin en tanınmış ve sevilmiş olanıdır. Eserin notası TRT repertuvarında 8743 no ile yer alır.

Eserin Güftesi:

Pek sevdim efendim seni gayetle beğendim

Gel gayra kıyas etme beni canım efendim

Bin can ile aşık olalı sen gibi maha

Gönlümde keder kalmadı ey zülfü kemendim

Ettim bu Dügah Karı ehibbaya hediyye

Kim dinler ise Faik`ı yad eylemelidir

Erbab-ı terennüm okuyup daim`ül-evkat

Ruh-i selefi aşk ile şad eylemelidir

KAYNAKLAR:

Eserin Notası: TRT Repertuvarı No: 8743

Ses Kaydı: Meral Uğurlu, Türk Musikisi Klasikleri Kaset no: 5 Kubbealtı Akademisi İSTANBUL

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.